Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Podravka ide u povećanje poljoprivredne proizvodnje, Dalić: Moramo imati čvršću i dublju ukorijenjenost u domaćim proizvođačima

Poljoprivreda u Podravkinim poslovnim planovima i strategijama ima veliko značenje i u idućim godinama imat će još i veće.

Kazala je tako Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke, na današnjem susretu s poljoprivrednim proizvođačima.

Dodala je kako je ipak postojalo određeno razdoblje kada Podravka nije obraćala toliko veliku pažnju na proizvodnju poljoprivrednih sirovina.

– Tada se više orijentiralo na uvoz i povjerenje da će se najbolje i jeftinije pronaći na vanjskom tržištu, no to je vrijeme zasigurno iza nas. Prvi razlog je viša sila tržišta koja je pokazala da takve pretpostavke više nisu točne, a pokazala nam je to i pandemija koronavirusa. Drugi razlog za takav zaokret su i poslovne odluke te planovi koji su ambiciozni i zahtijevaju da imamo kvalitetnu i dostupnu sirovinu – ističe.

Snimio Tomislav Matijašić.

Osvrnula se i na klimatske promjene te povećanje proizvodnje povrtlarskih kultura.

– Svima nam klimatske promjene kvare očekivanja i mijenjaju svijet oko nas. Zbog toga smo kao Uprava zaključili da uvoz, troškovi transporta i kvaliteta uvoza sirovine nisu dovoljni te da se u proizvodnji moramo sami angažirati. To ste i sami mogli vidjeti jer je u proteklim godinama uloženo puno u vlastite površine kojima raspolažemo. Uloženo je puno i u navodnjavanje te su uložena značajna sredstva u mehanizaciju što su vrlo jasni znaci da Podravka u tom segmentu misli ozbiljno te da u suradnji s kooperantima želi biti pouzdan partner – kazala je.

Kada je riječ o povećanju proizvodnje, iduća godina bit će u znaku rajčice.

– U Varaždinu je u tijeku izgradnja novog pogona za primarnu preradu rajčice, a to je investicija u tehnologiju vrijedna oko 17 milijuna eura. Tvornica će biti dovršena na proljeće s ciljem da do svibnja bude sve montirano i da se napravi probna proizvodnja – napomenula je.

Dalić je zaključno dodala da se raditi mora, a iako su okolnosti sve teže napravit će se velik iskorak.

– Naučili smo i neke lekcije o mogućim rizicima koji nam se mogu javiti i kako ta proizvodnja reagira na klimatske i druge promjene koje nam se događaju. Saditi moramo kako bismo mogli proizvesti sve konačne proizvode koje prodajemo potrošačima. Tijekom jeseni ćemo napraviti plan i jasnu ponudu što nudimo kooperantima jer ćemo napraviti iskorak i dodatno povećati površine. Vjerujem kako će interesa biti, a Podravka mora imati čvršću i dublju ukorijenjenost u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske – rekla je.

Direktor sektora poljoprivrede Dalibor Kezele osvrnuo se na klimatske promjene i aktivnosti privlačenja novih kooperanata.

– Iza nas je vrlo teška i klimatski izazovna godina koja nas je u nekim kulturama naučila da moramo puno bolje vladati rizicima i distribuirati rizike. Vrlo je teška situacija i kada su u pitanju žitarice te se nadamo da će se u narednom vremenu tržište malo smiriti i stabilizirati jer nam to daje sigurnost u otkupu i planiranju kooperantske suradnje – istaknuo je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Saša Lenček, predsjednik Poljoprivredne zadruge Ludbreški kraj, s Podravkom surađuje već osam godina i suradnjom je zadovoljan. No, ono što ga muči je odnos s trgovcima.

– Za Podravku radimo voće i povrće, a suradnja s Podravkom je fenomenalna. U istom danu oni dobiju našu sirovinu, što znači da je to najsvježiji i najbrži proizvod. Rijetko tko može u Republici Hrvatskoj to odraditi na isti način. Također, Podravka nam pomaže s nadzorom i kontrolom kvalitete. Kada je riječ o trgovcima, smatram da oni obmanjuju javnost jer su cijene naše sirovine poznate od početka godine. Dakle, to pričanje trgovaca ne drži vodu. Što se tiče formiranja cijena i za to su najmanje krivi proizvođači – kazao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Božidar Plantak, također Podravkin kooperant, smatra kako je suradnja s Podravkom izvrsna, a ističe da mu je od svega najbitnija komunikacija.

– Važno je da unaprijed znamo cijenu i možemo se po tome ravnati vezano uz prinos – rekao je.

Snimio Tomislav Matijašić.

 

Susret Podravke i poljoprivrednih proizvođača

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 20. rujna 2023. 

zatvori