Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO: VESELO U ŠKOLU Jakšić: Svi osnovnoškolci dobit će besplatne pakete bilježnica, Podolice počinju s cjelodnevnim programom, a Nemčići dobivaju produženi boravak

“Veselo u školu” projekt Grada Koprivnice provodi se 17. godinu zaredom, a riječ je o projektu kroz koji se osiguravaju besplatne nove bilježnice i radne bilježnice za osnovnoškolce.

– Sigurno je da svi naši prvašići, kao i njihovi roditelji, otvaraju neku novu životnu stranicu koja donosi nova znanja, nova uzbuđenja, ali i nove osmijehe, suze, ljubavi i prijateljstva. Sve to tako u životu ide, a mi smo ponosni na sve naše osnovne škole i na to kakve mlade ljude stvaraju – kazao je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Dodao je kako će projekt “Veselo u školu” iduće godine postati punoljetan i kako je potrebno osmisliti nešto posebno za obilježavanje te godišnjice.

– Nešto što je počelo prije 17 godina realiziramo i ove godine. Naime, sve koprivničke osnovnoškolke i osnovnoškolci prvi će dan dobiti besplatne pakete bilježnica koji su prilagođeni njihovoj dobi i njihovim razredima. Radi se o više od 35.000 bilježnica, odnosno 2.520 paketa koji su oslikani radovima naših umjetnika i grafičara. Nadam se da će to roditeljima ipak nešto značiti jer znamo u kakvom vremenu inflatornih pritisaka živimo – navodi gradonačelnik.

Drago mu je, kako kaže, da se na simboličnoj razini ipak mogu podičiti time da u Koprivnici i gospodarski sustav prepoznaje koliko je važno ulagati u mlade ljude i obrazovni sustav.

Snimio Valentino Štefanek.

– Mislim da je to nešto što doprinosi gospodarskim rezultatima i svim tim subjektima se izuzetno ponosimo. U konačnici, oni su i sami lideri ili u vrhu Republike Hrvatske te našeg gospodarstva – istaknuo je Jakšić spominjući sponzore projekta.

Uz besplatne bilježnice, Grad Koprivnica je i ove godine osigurao 150.000 eura za besplatne pakete radnih bilježnica, a tu su i besplatni udžbenici koji su u nadležnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Od ove godine imamo i besplatan školski obrok, a to je nešto za što vjerujemo i nadamo se da pomaže u tim prvim danima kada su troškovi povećani. Da ne bismo stali samo na tome, velika je promjena i to što Osnovna škola Podolice prelazi na program cjelodnevne nastave. Jedna je to od 64 škole u cijeloj državi koja ulazi u taj eksperimentalni program i moram naglasiti kako smo jako ponosni na ravnateljicu i cijeli njezin tim. Odlučili su zakoračiti u taj teren koji danas djeluje nepoznat, no siguran sam kako će biti još dosta političkih rasprava o tome je li dobar i što se moglo napraviti drugačije – napominje.

Gradonačelnik također ističe kako je činjenica da se kao država i društvo želimo mijenjati te da ako se želimo reformirati i napraviti određene iskorake moramo pokazati sposobnost da budemo ta promjena.

– Vjerujem kako ćemo i mi našim primjerom u školi Podolice pokazati da se možemo promijeniti, ali i u budućnosti biti aktivni sudionici te reforme koja bi trebala stupiti na snagu 2027. godine. Svojim primjerom možemo pokazati što je dobro za implementaciju te što smo mi u tom procesu napravili drugačije – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Od ostalih novosti za narednu školsku godinu istaknuo je kako Osnovna škola Antun Nemčić Gostovinski uvodi produženi boravak te da će učenici od petog do osmog razreda tijekom prvog polugodišta prijeći u jednu smjenu.

– To je naravno nastavak procesa gdje nam je cilj da cijela škola prijeđe na jednosmjensku nastavu. Ono što također mogu najaviti za narednih 10 do 20 dana je da intenzivno radimo na projektu Osnovne škole Braće Radić te na projektu područnih škola u Reki, Jagnjedovcu i Starigradu te ćemo ih prijaviti na Nacionalni plan za oporavak i otpornost. Naime, za nekoliko tjedana izaći ćemo s onim što je realizirano i ostvareno. Završni korak je da cijela Koprivnica bude grad jednosmjenske nastave i to je nešto što nas puni velikim ponosom i zadovoljstvom jer je to ogroman iskorak za naše mališane, ali i za budućnost obrazovanja na području grada – zaključio je.

Ravnateljica Osnovne škole Podolice Helena Knežević najavila je eksperimentalni program koji u školi počinje od ponedjeljka.

– Ovaj program proširit će osnovni program koji djeca imaju u školi, a povećat će se i angažman učenika. Riječ je o obogaćenom i potpomognutom učenju koje će se održavati nakon redovne nastave i to je zapravo najveća promjena ove godine. Potpomognuto učenje zamišljeno je kao pomoć učenicima da savladaju one stvari s kojima se inače muče te da imaju dodatno vrijeme i profesionalnu pomoć nastavnika oko usvajanja gradiva – kazala je te dodala kako se nada da će sve biti dovoljno dobro i da će učenici i njihovi roditelji prepoznati trud nastavnika.

Snimio Valentino Štefanek.

Ravnateljica Knežević smatra kako je škola spremna na eksperimentalni program, a ujedno i navodi da se oko 70 posto učenika prijavilo za isti.

– Točan broj imat ćemo nakon prva dva tjedna nastave, ali vjerujem da su programi koje su naši nastavnici osmislili dovoljno interesantni i izazovni za djecu – spomenula je.

Darko Sočev, ravnatelj Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski, rekao je kako u njegovoj školi od ponedjeljka počinje produženi boravak.

Snimio Valentino Štefanek.

– Za sve učenike nižih razreda imat ćemo produženi boravak, a u svemu će sudjelovati tri grupe. Računamo da će biti oko 60 učenika uključeno u sve to. Također, pripremamo se i za jednosmjensku nastavu kada nam završe radovi koji su doista intenzivni. Radi se od krovišta do podruma, a grubi radovi su završeni i učenici će bez problema moći ući u svoje razrede – rekao je te dodao kako će učenici dobiti pet novih učionica.

Spomenimo kako su na predstavljanju projekta sudjelovali i sponzori, pročelnici Ana Mlinarić i Dario Jembrek te ravnatelji i ravnateljice osnovnih škola s područja grada Koprivnice.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori