Petak, 1. ožujka 2024.

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan Virovitičko-podravske županije

Povodom 30 godina Virovitičko-podravske županije u Rustikalnoj dvorani Hotela Višnjica svečanom sjednicom Županijske skupštine proslavljen je Dan Virovitičko-podravske županije.

Svečanoj sjednici nazočili su brojni uvaženi gosti, a između ostalih i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Sve prisutne na početku sjednice pozdravio je predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Dinko Begović osvrnuvši se na povijest županije:

– Virovitičko-podravska županija, sa svojih 13 općina i tri grada, jedinica je područne samouprave koja je u ovih 30 godina doživjela mnoge promjene, kako na gospodarskom, tako i na društvenom planu. Ostvareni su brojni projekti, izgrađena komunalna i druga infrastruktura, na dobrobit svih građana županije. Osnovane zdravstvene, školske, kulturne, sportske i ustanove drugih djelatnosti, od interesa za naše građane, preduvjet su ostvarenja ujednačenog razvoja županije i svih njenih općina i gradova. Županijska skupština, kao predstavničko tijelo, u svojih osam mandata, u ovih zadnjih 30 godina, bila je aktivni čimbenik ovog razvoja, donoseći brojne odluke u svojoj nadležnosti. Županijska statistika također bilježi da je od 1993. do 2023. godine održano 169 sjednica županijskih skupština na kojima je raspravljeno preko 2.400 točaka dnevnog reda – rekao je Begović čestitavši svim prisutnima, kao i svim građanima, Dan županije.

Dobrodošlicu svim uzvanicima pružio je i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović govoreći o promjenama u županiji, ali i Hrvatskoj tijekom posljednjih 30 godina:

– Za razliku od prije 30 godina, kad su prioritet bili uvođenje telefonije i telefonskih priručnika, danas realiziramo projekt širokopojasnog interneta. Za razliku od samih početaka, kada su jedini projekti bili uvođenje osnovne komunalne infrastrukture, danas gradimo sustave navodnjavanja, centar za pametnu poljoprivredu, koristimo geotermalni potencijal, obnavljamo dvorce kao kulturnu baštinu, ulažemo u zdravstvo, gradimo nove škole i vrtiće. Bilježimo stalan broj pada nezaposlenih osoba, porast broja zaposlenih, kao i rast prosječne neto i bruto plaće. Tu prije svega zahvaljujem našim gospodarstvenicima, njihovom ulaganju u ljude, u nove tehnologije, i zbog toga zahvaljujem našim poduzetnicima i poljoprivrednicima, obrtnicima jer zahvaljujući njima, i uspješnom povlačenju sredstava iz Europske unije, bilježimo pozitivne ekonomske pokazatelje – rekao je Andrović zahvalivši svima koji su stvarali županiju u zadnjih 30 godina.

Dan županije čestitao je i premijer Andrej Plenković istaknuvši kako je stalna politika decentralizacije utjecala na područje županije:

– Od 2017. do 2022. godine prihod je rastao u županiji za skoro 80 posto. Tu smo politiku decentralizacije materijalizirali i kroz zakonski okvir koji omogućuje veće prihode našim županijama, gradovima i općinama, i to se ovdje posebno vidi. Na taj način dolazite u poziciju da konkretnije realizirate sve ciljeve programa na županijskoj, gradskoj i općinskoj razini. Svih pet slavonskih županija dio su našeg Projekta za Slavoniju, Baranju i Srijem. Ovdje ste realizirali više od 300 milijuna eura, a u narednom periodu planiramo dati Gradu Virovitici, kao sjedištu županije, na raspolaganje dodatnih 18 milijuna eura – rekao je premijer spomenuvši i strateške ciljeve dogovorene s lokalnim akterima, prometnu povezanost Hrvatske, ulaganje u obrazovnu strukturu te rješavanje pitanja elementarnih nepogoda kao i ekonomske, financijske i socijalne krize.

Svečanoj sjednici su između ostalih nazočili i saborski zastupnik Josip Đakić, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, saborska zastupnica Vesna Bedeković, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku Vlado Guberac, županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, zastupnici u EU parlamentu Sunčana Glavak, Karlo Ressler i Tomislav Sokol, državni tajnici Sanja Bošnjak, Tugomir Majdak i Tomislav Družak, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, te brojni drugi.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su i nagrade pojedincima, tvrtkama, klubovima i ustanovama koje su svojim trudom, radom i uspjehom doprinijele razvoju zajednice, a iste su dodijelili predsjednik Županijske skupštine Dinko Begović i župan Igor Andrović. Priznanja i nagrade primili su Javna ustanova Park prirode Papuk (Zlatna plaketa), Degal tehnika Virovitica, Rajko Stilinović, Borivoje Kocić, Rukometni klub Orahovica, OPG Luka Ivoš Gornje Bazje, Danijel Pranjić, DVD Voćin i Zvonko Špoljarić, dok je povelja humanosti posthumno dodijeljena Nedjeljki Pejanović.

zatvori