Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: SVEČANA SJEDNICA Sitek: U narednom periodu počinje novi investicijski val realizacije brojnih projekata u Podravskim Sesvetama

U sklopu proslave Dana općine Podravske Sesvete održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojoj su prisustvovali brojni uzvanici, načelnici te koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Na samom početku svečane sjednice prisutne je pozdravio Damir Fičko, potpredsjednik Općinskog vijeća.

Prisutnima se potom obratio i načelnik općine Mladen Sitek koji je izrazio svoje želje za budućnost.

– Većina općina ove godine slavi 30. obljetnicu postojanja, no mi smo malo mlađi. Naša obljetnica slijedi za četiri godine kada završava i novo financijsko razdoblje financiranja Europske unije i vjerujemo da ćemo do tada imati puno određenih projekata i razloga za obilježavanje obljetnice postojanja. Nadam se da ovaj saziv vijeća neće ponoviti određena nesnalaženja u odnosu na prethodni saziv kada nisu odobreni određeni projekti za koje su prethodno već bila osigurana sredstva izvan vlastitih prihoda te tako nisu provedena tri projekta u vrijednosti od 200.000 eura – kazao je te istaknuo kako je vizija razvoja općine bolje pozicioniranje na karti županije i na karti Republike Hrvatske.

Kao temeljni projekt kada se govori o tome trebaju li mlade obitelji ostati u Podravskim Sesvetama, Sitek je istaknuo izgradnju Dječjeg vrtića Leptirić u kojem već drugu godinu boravi 52 mališana.

– Uspješno smo proveli četiri projekta ukupne vrijednosti 197.000 eura, od kojih su pomoći iz drugih izvora i iznose 50.000 eura, a odnose se na rekonstrukciju Ulice Braće Radića koju je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova, te program “Zaželi – faza III” koji je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda – naglasio je načelnik.

Najavio je i kako se samo u ovoj godini planira završetak pet projekata ukupne vrijednosti 452.000 eura, a sufinanciranje resornih ministarstava iznosi 70.000 eura.

– Ukupna procijenjena vrijednost radova za koje imamo gotovu dokumentaciju i potrebne dozvole za gradnju iznosi 2,4 milijuna eura. Ovo su veliki kapitalni projekti za čiju nam je realizaciju potrebna dodatna financijska pomoć Županije, resornih ministarstava s naglaskom na EU financiranje – rekao je načelnik Sitek i dodao kako u cijeloj godini imaju 14 aktivnih projekata u raznim fazama ukupne procijenjene vrijednosti 3,4 milijuna eura.

Posebno je istaknuo projekt rekonstrukcije i dogradnje područne škole i izgradnje nove školsko-sportske dvorane u Podravskim Sesvetama za čiju je realizaciju posebno zahvalio Koprivničko-križevačkoj županiji, a na dobroj je suradnji zahvalio i PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije, vatrogascima i Hrvatskim vodama, udrugama, klubovima i društvima koja djeluju na području općine, poljoprivrednicima, gospodarstvenicima i poduzetnicima i svim zaposlenicima Općine.

– Mogu reći da u narednom periodu u Podravskim Sesvetama kreće novi investicijski val realizacije mnogih projekata – zaključio je.

Župan Darko Koren istaknuo je važnost komunikacije te dodao kako će Županija unutar svojih okvira i dalje podržavati rad Općine.

– Mislim da ovakvim sredinama treba što manje politike, a što više zajedništva, ljubavi i prijateljstva, iako se to u svakodnevnom životu često sukobljava. Meni je jako lijepo vidjeti okupljene načelnike općina iz različitih opcija, što govori da nismo toliko opterećeni politikom. Drago mi je da smo u zadnje vrijeme u komunikaciji pronašli put koji je zajednički i koristan za sve, a naročito za područje školstva. Sve ono što je dobro treba pohvaliti, a ono za što smatramo da treba bolje o tome treba razgovarati. To je jedina misija koju moramo imati ispred svega – kazao je.

Uime okupljenih načelnica i načelnika prisutnima se obratio načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je kao i uvijek održao srčani govor istaknuvši kako ga uz općinu Podravske Sesvete vežu i lijepe uspomene vezane uz njegov profesionalni put.

Dodajmo kako su na završetku sjednice zaslužnim mještanima i udrugama uručena priznanja Općine Podravske Sesvete za njihov rad, doprinos i postignuća.

Više fotografija možete pogledati ovdje.

Tekst: Martina Sabađija Buđak

zatvori