Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO RCGO Piškornica i financiranje projekata iz domene energetske učinkovitosti tema sastanka s predstavnicima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Projekt RCGO Piškornica te mjere i mogućnosti financiranja projekata iz domene energetske učinkovitosti bili su tema sastanka koji je jučer održan u Županijskoj upravi.

Sastali su se tako direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, zamjenik direktora Mirko Budiša, načelnica Sektora za fondove Europske unije Maja Feketić, voditeljica Posredničkog tijela Sanja Jelačić te saborski zastupnici Darko Sobota i Mišel Jakšić, direktor RCGO-a Piškornica Mladen Ružman sa suradnikom Nikolom Martinagom te županijski pročelnici Melita Ivančić i Marijan Štimac.

Na početku sastanka koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je dobru suradnju Fonda i Županije, posebice u pogledu partnerstva na realizaciji kapitalnog projekta RCGO Piškornica koji ima državni strateški značaj i sufinanciran je sredstvima Fonda.
Iz Službe ureda župana poručili su da se Koren informirao i o sufinanciranju projekata solarnih elektrana te energetskih obnova zgrad te potporama za građanstvo.

Župan je predstavio i tematske upite jedinica lokalne samouprave koji se tiču sanacije odlagališta otpada, sanacije ekoloških onečišćenja i mogućnosti projektnih prijava na natječaje Fonda, dok su se saborski zastupnici Sobota i Jakšić osvrnuli na pitanja energetskih obnova javnih zgrada, posebno u dijelu koji se odnosi na zgrade koje nisu u potpunom vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

O samoj dinamici projekta RCGO Piškornica govorio je direktor Ružman koji je istaknuo da lokalna zajednica ima iznimno velika očekivanja od projekta te zahvalio Fondu na susretljivosti u svim tehničkim i proceduralnim pitanjima, osobito onima koja se tiču financiranja u postojećim fazama projekta. Župan je dodao kako je, s obzirom na sve okolnosti i dosadašnje promjene koje su utjecale i na cijene projekta, iznimno važno u sljedećem financijskom razdoblju na razini države i Europske unije ispregovarati minimalno postojeće udjele u financiranju projekata jer velike kapitalne investicije uvelike ovise o europskim sredstvima.

S druge strane, predstavnici Fonda istaknuli su odličnu suradnju sa Županijom i jedinicama lokalne samouprave kazavši kako je na tom području u proteklih pet godina u projekte gospodarenja otpadom, energetsku učinkovitost u zgradarstvu kao i korištenje obnovljivih izvora energije uloženo oko 19 milijuna eura nacionalnih sredstava. Uz to, putem Fondovog Posredničkog tijela za razne projekte zaštite okoliša i energetske učinkovitosti osigurano je dodatnih 100 milijuna eura.

– Pridodaju li se tome sredstva za RCGO Piškornica iznos dobiven iz EU fondova premašuje 400 milijuna eura – napominju u Službi ureda župana.

Spomenimo i da je direktor Balen naglasio kako Fond u suradnji s resornim ministarstvima sustavno radi na kreiranju novih javnih poziva i natječaja imajući u vidu potrebe naših jedinica regionalne i lokalne samouprave, gospodarstva i građana. Do konca godine najavio je novi paket poticaja, među ostalim i za ugradnju fotonaponskih elektrana u kućanstvima, kao i za energetsku obnovu obiteljskih kuća, a sufinancirat će se i kupnja energetski učinkovitih vozila.

zatvori