Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Projektom ‘Za snažniju obitelj’ gradskim su vrtićarcima pružene važne usluge, Šipek: Zadovoljni smo odazivom, programi se nastavljaju

Projektom Grada Koprivnice naziva “Za snažniju obitelj” polaznicima Dječjeg vrtića Tratinčica i njihovim roditeljima pružene su razne aktivnosti čiji je cilj bio unaprijediti usluge vrtića.

Rečeno je to na današnjoj završnoj konferenciji projekta vrijednog oko 160.000 eura koji je bio financiran europskim sredstvima, a trajao je od siječnja 2022. do rujna ove godine. Korisnik je pritom bio Grad Koprivnica, a partner već spomenuti Dječji vrtić Tratinčica.

O ciljevima i pojedinostima projekta govorila je voditeljica Tihana Peić, inače viša stručna suradnica za europske poslove i poduzetničke projekte u Gradskoj upravi.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Cilj projekta bio je unaprijediti usluge dječjeg vrtića i to za obitelji s djecom rane i predškolske dobi sa svrhom omogućavanja lakšeg usklađivanja poslovnog i obiteljskog života kroz produljenje radnog vremena i pružanje posebnih odgojno-obrazovnih programa. Dječji vrtić Tratinčica je produljio svoj rad u pet objekata i to od 16:30 do 20:30. Provedeni su posebni program koji su se nudili kroz cijelo trajanje projekta i to kompenzacijski cjeloviti kraći program i program predškole koji se provodio svih pet dana, dok su se ostali provodili dvaput ili jednom tjedno. Kroz projekt je nabavljen namještan za objekt Ivančica i didaktička oprema koja je bila namijenjena svim skupinama te tri pametne ploče koje su djeci omogućile da se kroz igru upoznaju s novim tehnologijama – navela je Peić.

Uz to, u sklopu projekta održane su i stručne edukacije na kojima su sudjelovala 72 suradnika i odgajatelja, dok je u uslugu produljenog radnog vremena vrtića bilo uključeno 211 djece, rekla je voditeljica.

Konferenciji je prisustvovala i koordinatorica projekta Ida Šipek koja je Gradu zahvalila na prijavi i uključivanju vrtića u ovaj projekt.

– Ponudili smo roditeljima niz specifičnih kraćih programa u koje su mogli uključiti djecu nakon redovnog 10-satnog programa u vrtiću što znači da su roditelji bezbrižno mogu biti u svojim aktivnostima. Novi program koji smo ove godine ponudili je kompenzacijski program za djecu koja nisu uključena u vrtiće i koja su slabijeg imovinskog statusa. Provodili smo i program koji dugo nismo vodili, a to je očuvanje naše baštine, a verificirali smo i novi glazbeni program. U svemu nismo zaboravili niti roditelje pa smo im pružili program podrške roditeljstvu za današnje vrijeme koje je izazovno – istaknula je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Dodala je i da su izrazito zadovoljni odazivom na kompenzacijski program zbog čega se on nastavlja.

– Taj program je za djecu koja nisu polaznici vrtića, a kao nastavak projekta smo od ove pedagoške godine odlučili početi s tim programom u Reki – djeca će godinu biti u tom programu, nakon čega će godinu dana polaziti predškolu. Procijenili smo veliku korist programa i nastavit ćemo ga provoditi – otkrila je Šipek

I zamjenica koprivničkog gradonačelnika Ksenija Ostriž izrazila je zadovoljstvom provedbom i završetkom projekta naglasivši da se njime podupirala majčinska strana žena.

Snimio Tomislav Matijašić.

– To je projekt koji je omogućio dostupnost posebnih programa u našim vrtićima koji ne bi bili dostupni djeci iz socio-ekonomsko ugroženih obitelji i zato nam je on jako važan. Nabavljeno je jako puno didaktičke opreme, a naše odgajateljice su mogle biti na vrijednim usavršavanjima i kreirati programe. Kupili smo i nešto namještaja tako da evo, mislim da se ovih 160.000 eura koliko je projekt bio vrijedan, dobro utrošilo i da će koprivničkim obiteljima ovi programi osnažiti obitelji – zaključila je Ostriž.

zatvori