Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Program ‘Halo pomoć za starije osobe’ razvijat će usluge koje nisu dostupne na području županije, Ljubić: Važno je da korisnici imaju veću kvalitetu života u svojim kućama

Cilj programa “Halo pomoć za starije osobe” je razvoj i unaprjeđenje postojećih izvaninstitucionalnih socijalnih usluga te uvođenje i razvoj novih koje trenutno nisu dostupne na području županije.

Kada je riječ o planiranim aktivnostima, planirana je provedba usluge Halo pomoći kroz alarmne uređaje te 24-satnu podršku putem alarmnog sustava, terenski obilasci u domovima korisnika, individualni razgovori, savjetovanje i podrška. U planu je još i razvijanje inovativnih usluga, grupa podrške, edukacije za djelatnike te informiranje javnosti o ovoj temi.

Kazala je tako Valentina Čadavec, predsjednica Kluba za starije osobe Mariška, na početnoj konferenciji programa. Također, naglasila je kako se želi smanjiti socijalna isključenost osoba starije životne dobi te poboljšati kvaliteta njihovog života.

Vrijednost programa iznosi 75.000 eura, a financira ga Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te se provodi do 31. svibnja 2026. godine.

Zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekt koji Županija podržava već godinama te kako je važno da korisnici imaju veću kvalitetu života u svojim kućama, a što će doprinijeti i njihovoj sigurnosti te samostalnosti.

Iz Službe ureda župana navode kako su korisnici programa umirovljenici, starije i nemoćne osobe, osobe s invaliditetom, kronični bolesnici, osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te koje su u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.

Spomenimo kako su konferenciji prisustvovali i predsjednik županijskog Savjeta za umirovljenike i starije osobe Željko Pintar, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Koprivnica Željka Koluder Vlahinja s partnerima, predstavnici općina, Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije te Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

zatvori