Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Polaganjem vijenaca i svečanim mimohodom obilježeno preuzimanje Vojarne i Dan koprivničkih branitelja

Svečano je danas u Koprivnici, obilježava se 32. obljetnica preuzimanja koprivničke Vojarne, ali i Dan koprivničkih branitelja.

Program je započeo svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa, a nastavio se na prostoru bivše Vojarne Ban Krsto Frankopan gdje su položeni vijenci kod Križa života.

Nikola Gregur, predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica, kazao je kako je puno vremena prošlo, ali da su uvjeti i mjesto isti pa se lako prisjetiti svega onoga što se dogodilo.

– Posebno mi je upečatljivo tada bilo na ulici gdje su sugrađani s cvijećem u rukama pozdravljali vojsku koja je odlazila iz našeg grada, sretni što su se riješili straha. Nažalost znamo kakav odzdrav su dobivali natrag, ali to nam nije smetalo da taj dan lijepo proslavimo – istaknuo je.

Snimio Valentino Štefanek.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren istaknuo je kako su sjećanja na te dane svježa, iako su prošle 32 godine.

– Kako vrijeme prolazi čovjek može sagledati najprije praćenjem života svoje djece. Moje jedno dijete ima 31 godinu, znači to je to razdoblje. Kada gledate kako se mlad čovjek razvija shvatite koliko je to razdoblje nama svega donijelo. Ti dani bili su ključni da se dogodi sve ono što se kasnije događalo i da bismo živjeli u slobodnoj suvremenoj državi kakvoj svi težimo – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodaje kako nije svjedočio događajima u Koprivnici, no jest u Križevcima gdje je nažalost bilo i žrtava.

– Ovo što se dogodilo u Koprivnici možemo doživjeti kao jedan veliki pothvat da se na takav miran način riješila velika prijetnja i opasnost za sam grad te okolicu. Velika zahvala svima koji su sudjelovali i svojom mudrošću, odlučnošću i angažmanom doprinijeli da se sve završi na takav način – zaključuje.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić podsjetio je kako je ovo poseban dan u povijesti našeg grada, ali i dan ponosa i slave za ljude iz tog vremena.

– Oni su jednom mudrošću i racionalnošću doprinijeli tome da Koprivnica prođe neokrznuta kroz rat te da predaja vojarne prođe na miran način. Pogotovo kada pogledamo što se događalo u nekim drugim krajevima naše države, a to je nešto što zaslužuje veliko poštovanje i zahvalnost – rekao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Istaknuo je i kako je ovo dan ponosa jer su na tim temeljima nastale povijesne hrvatske ratne postrojbe koje su činili brojni Koprivničanci koji su se borili i branili našu zemlju na svim meridijanima.

– Puno njih je ostavilo živote i zdravlje te danas zahvaljujući njima imamo slobodnu i neovisnu Hrvatsku, a na nama svima je da ju napravimo što razvijenijom, boljom i kvalitetnijom za život jer su to ti ljudi zaslužili – zaključio je gradonačelnik.

Spomenimo kako je nakon polaganja vijenaca održan svečani mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata te polaganje vijenaca kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata na Florijanskom trgu.

zatvori