Srijeda, 15. svibnja 2024.

FOTO Marija Terek predstavila svoju knjigu ‘Prognanica iz Vukovara’

Marija Terek, inače članica Udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja, predstavila je svoju knjigu “Prognanica iz Vukovara” u društvenom domu u Subotici Podravskoj.

– Tekst vrvi emocijama. U dijelu s podnaslovom „Zarobljenica“ dominira strah zbog opasnog i neizvjesnog puta u slobodu nakon pada Vukovara. U progonstvu se nižu mnogi drugi osjećaji. Počinje sa zahvalnošću i radošću što se konačno našla na slobodnom teritoriju u krugu svojih najmilijih – sina i supruga te prijatelja i rođaka. Strah se još uvijek povremeno javlja jer se proživljene strahote ne mogu izbrisati iz svijesti, ali je muče i pitanja o njezinoj najbližoj rodbini u okupiranoj Baranji. Međutim, mora početi borba za egzistenciju kao što je rješavanje stanovanja, zapošljavanja, sinovog daljnjeg školovanja te teškoće zbog bolesti supruga. Doživljava s jedne strane toplinu u srcu zbog pomoći nekih dobrih ljudi, a s druge strane jad i ljutnju jer neki sumještani u novoj sredini smatraju da su prognanici teret. No, njezina upornost je prevladala sve teškoće, nepravde, poniženja, a ponekad i diskriminaciju vezanu uz upisivanje njenog sina na fakultet i rješavanje stambenog pitanja. Na kraju križnog puta zarobljenice i prognanice priča završava sretno povratkom u Vukovar u obnovljenu kuću – poručila je Ana Mlinarić iz udruge.

Dodala je da je urednik Đuro Škvorc prihvatio uređivanje knjige jer je želio da ostane pisano svjedočanstvo o teškoćama prognanika, ali je prisutnima i pobliže pojasnio zašto je vrijedno pročitati knjigu.

– Marija je, također, nakon iskazanog interesa što ju je pokrenulo da se prihvati pisanja i ponovno prisjeća zastrašujućih bolnih uspomena, ispričala da je glavni motiv bio da u pisanoj riječi ostane trajni trag o teškoćama i problemima mnogih prognanika koji su morali napustiti svoje domove i tražiti rješenja za nastavak života u novim okruženjima – kazala je Mlinarić.

Međutim, na pitanje zašto se trajno vratila u Suboticu Podravsku, Terek je objasnila da su proživljene traume za vrijeme krvarenja Vukovara, bile preteške i da je u Podravini našla potrebni mir.

Spomenimo da su se pozivu na promociju odazvali i čelnici Općine Rasinja – načelnik Danimir Kolman i predsjednik Vijeća Zvonimir Fajfarić. Općina Rasinja je, naime, svojim financijskim doprinosom također zaslužna što je knjiga ugledala svjetlo dana.

Druženje je oplemenio zbor udruge izvođenjem pjesama “Ne dirajte mi ravnicu”, “Ja sam junak iz doline” i “Na te mislim”, a na kraju je voditelj zbora Zoran Crnčić otpjevao pjesmu “O divni moj Vukovaru ti” jer je ta pjesma u najtežim trenucima tješila mnoge branitelje, ranjenike i ostale napaćene žitelje Vukovara.

zatvori