Ponedjeljak, 13. svibnja 2024.

FOTO Koren na sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija inicirao teme plaća pomoćnika u nastavi, raspodjele decentraliziranih sredstava…

Koprivničko-križevački župan Darko Koren sudjelovao je na sjednici izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija.

Na sjednici se raspravljalo o decentraliziranim sredstvima i modelima financiranja socijalnih usluga, prijedlogu promjene zakonodavstva za prirodne nepogode te Zakonu o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu države, a riječ je o temama koje je predložio župan Koren.

Nakon predstavljanja točke koja se odnosi na decentralizirana sredstva i modele financiranja socijalnih usluga, Koren je istaknuo kako se jedinicama područne samouprave povećavaju obveze koje nisu praćene osiguranjem sredstava u državnom proračunu, a što predstavlja veliki teret za županije.

Kada je riječ o modelu financiranja socijalnih usluga, istaknut je problem financiranja domova za starije i nemoćne, odnosno kriterij i iznosi sredstava po korisniku te je zaključeno kako je nužno preispitati i utvrditi jasne kriterije za osnivače, što su svi župani jednoglasno podržali. U raspravu se uključila i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić.

Župan Koren osvrnuo se i na problematiku pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Naime, istaknuo je kako je u školskoj godini 2023./2024. osigurano manje sredstava za pomoćnike u nastavi nego prethodnih godina, a potrebe su iste ili čak veće. Naglasio je i kako sredstva koja se stječu preko natječaja nisu dostatna za financiranje projektnih aktivnosti, bez uključivanja izvornih sredstava Županije. Poručio je i da je nužno urediti pitanje plaća i doprinosa pomoćnika na razini sustava, što su podržali i ostali predstavnici.

Nadalje, župan je spomenuo i financiranje rada sigurnih kuća koje su od izuzetne važnosti za normalno funkcioniranje u svakoj sredini. Iz Službe ureda župana navode kako proračun za rad kuće u Koprivničko-križevačkoj županiji iznosi oko 100.000 eura godišnje, od čega je trenutno osigurano 40.000 eura preko javnog poziva. Postavlja se pitanje osiguravanja razlike sredstava jer sigurne kuće vode udruge ili ustanove koje moraju ishoditi licencu za smještaj žrtava nasilja u obitelji, što znači da moraju imati zaposlene stručnjake te novac za njihovu plaću. Državna tajnica Mađerić naglasila je kako će se uspostaviti model ugovaranja financiranja sigurnih kuća po korisniku te da će se o tome raspravljati u narednom razdoblju.

Na prijedlog župana Korena predlaže se i izmjena Pravilnika o mjerilima za određivanje iznosa i namjeni naknade ostvarene za sklapanje braka ili životnog partnerstva izvan službene prostorije, a koje donosi Ministarstvo uprave.

Spomenimo i kako je tema prirodnih nepogoda potaknula, ne samo raspravu župana sjeverne Hrvatske, već i južnih županija jer se s ovom problematikom susreću sve županije, a župan Koren prezentirao je integraciju dijela Zakona o sustavu obrane od tuče u Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda.

Zaključeno je kako će se tražiti sastanak s Ministarstvom poljoprivrede kako bi se zauzeo konkretan stav oko korištenja sustava obrane od tuče protugradnim raketama na temelju mišljenja struke.

zatvori