Utorak, 14. svibnja 2024.

FOTO Đurđevački Crveni križ obilježio Svjetski dan prve pomoći, Paša: Akcija je bila namijenjena građanima kako bi ponovili svoje znanje

Na glavnom đurđevačkom trgu obilježen je Svjetski dan prve pomoći koji se obilježava svake druge subote u rujnu.

Tema ovogodišnjeg dana bila je Prva pomoć u digitalnom svijetu, dok je cilj bio učiniti znanje prve pomoći dostupno svima. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći prilika je bila za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina, a to su učinili i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac koji su povodom Svjetskog dana prve pomoći na Trgu sv. Jurja u Đurđevcu prezentirali osnove prve pomoći.

– U akciji su sudjelovale volonterke Biserka Zobundžija, Andreja Horvat, Renata Pintar, naša volonterka i predsjednica Dubravka Jaković te ja. Građanima smo pokazale osnove prve pomoći. Svi prisutni mogli su isprobati umjetno disanje, masažu srca, Heimlichov zahvat, ponoviti neke osnove oko previjanja, zamatanja. Osim toga, prisutnima smo objasnile kako se postupa u kriznim situacijama – kazala je Sofija Paša, upraviteljica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac te se zahvalila Udrugi Mali princ i Osnovnoj školi Molve te svim ostalim građanima koji su se odazvali akciji.

Dodala je kako je akcija bila namijenjena upravo građanima kako bi ponovili svoje znanje prve pomoću te kako bi pravilno reagirali ako se nađu u situaciji da je nekome trebaju pružiti.

zatvori