Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO: DAN POLICIJE Mladi službenici Marija i Goran: Veliko nam je zadovoljstvo na kraju dana znati da smo napravili dobro djelo

U Hrvatskoj se danas obilježava Dan policije, a ujedno i blagdan nebeskog zaštitnika policajaca, svetog Mihovila.

Današnji dan tako je prilika da se osvrnemo na zalaganje brojnih policajki i policajaca koji svojim trudom, požrtvovnošću i upornošću doprinose sigurnosti društva, a predanim radom ukazuju i na važnost postojanja policijske službe u svim segmentima života naše zajednice.

U želji da se pobliže upoznamo s policijskim poslom te iz prve ruke doznamo kako je to biti dio sustava koji svakodnevno brine o našoj sigurnosti, posjetili smo Policijsku upravu koprivničko-križevačku gdje su nas spremno dočekali mladi policijski službenici Marija Pašica i Goran Hrebak. Pašica trenutno ima tri godine radnog staža u temeljnoj policiji Policijske postaje Koprivnica, dok je Hrebak isto toliko godina zaposlen u prometnoj policiji ove postaje, a uz to ima završen i tečaj osposobljavanja za upravljanje motociklom A kategorije te tečaj sigurne i brze vožnje za policijskog presretača.

Kako su nam to službenici i sami rekli, svakodnevno obavljaju poslove propisane Zakonom o policijskim poslovima i ovlastima koji se, jednostavnije rečeno, odnose na zaštitu života, prava, slobode, sigurnosti i nepovredivosti pojedinca, a uz to još obavljaju i poslove poput nadzora cestovnog prometa, zaštite javnog reda i mira i sprječavanja kaznenih djela i prekršaja. Ako pak do njih i dođe, Pašica i Hrebak tada se bave njihovim otkrivanjem, odnosno prikupljaju podatke o tim djelima, ali i počiniteljima. Počinitelje ujedno i traže te ih dovode nadležnim tijelima.

Snimio Tomislav Matijašić.

Zanimljivo, prije nego što je postala policajka, Pašica je radila u Hrvatskoj vojsci.

– Nakon četiri godine rada u Hrvatskoj vojsci pojavila se zainteresiranost prema zanimanju policijske službenice jer policijski posao pruža veću mogućnost interakcije s ljudima, pružanje potrebne pomoći te informiranja i savjetovanja građana. Policijski službenici time svakodnevno mogu pridonijeti većoj sigurnosti i povjerenju građana u nas i našu dobronamjernost – ispričala nam je.

Hrebak je pak o bavljenju ovim poslom počeo razmišljati nakon završetka srednje škole.

– Policijsko zanimanje me oduvijek privlačilo svojim dinamičnim i zanimljivim poslovima. Vjerujem da svojim predanim radom u policiji mogu doprinijeti većoj sigurnosti u našem kraju, a posebno u aspektu sigurnosti cestovnog prometa – naveo je Hrebak.

Radni dan u policiji je dinamičan

Iako nijedan radni dan nije isti u potpunosti, Pašica nam je opisala dolazak u smjenu temeljne policije, odnosno ispričala kako izgleda jedan dan iz njene perspektive.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Dolaskom na posao šef smjene operativnog dežurstva upoznaje službenike temeljne policije s aktualnim događajima na našem području, ali i šire te daje upute i zadaće koje će službenici toga dana odraditi. Zatim zadužujemo policijsko vozilo kojim krećemo u ophodnju i čekamo poziv na eventualne intervencije, a u međuvremenu djelujemo preventivno i proaktivno – naglasila je Pašica.

Na isti način zapravo započinje i dnevna smjena u prometnoj policiji pa Hrebak nakon razgovora sa šefom smjene zadužuje policijski motocikl kad to vremenski uvjeti dozvoljavaju kojim onda obilazi prometnice i nadzire promet, dok u većini noćnih smjena zadužuje civilno vozilo koje je svima znano kao “presretač”.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Sudionicima u prometu skrećem pozornost na obveze koje moraju poštivati, kao i na posljedice i sankcije koje ih slijede ako ih se ne pridržavaju. Posebno se osvrnem i naglasim problem konzumacije alkohola, a potom sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola; sve to s ciljem kako bi se povećala sigurnost sudionika na cestama te smanjio broj poginulih u prometu – objasnio je Hrebak.

Naše područje je sigurno, a u izvanrednim situacijama važna je profesionalnost

Na pitanje kako izgledaju situacije koje ne možemo nazvati uobičajenima i koliko su one zapravo česte, Pašica i Hrebak uvjerili su nas da je područje Policijske uprave koprivničko-križevačke relativno mirno i sigurno zbog čega se neuobičajene situacije zapravo i ne događaju toliko često, no kada i dođe do takvih događaja, trude se biti temeljiti i profesionalni. U svakom slučaju, svaka smjena je drugačija što doprinosi dinamičnosti i zanimljivosti ovog zanimanja, složno su poručili.

– Sve poteškoće pred kojima se nađemo pokušavamo zajedno riješiti što profesionalnije i kvalitetnije, a kao mladi policijski službenici učimo i razvijamo svoje vještine uz dobre savjete starijih i iskusnijih kolega – otkrili su.

Snimio Tomislav Matijašić.

U svemu tome velik značaj ima fizička, ali i psihička sprema, nastavili su.

– Značaj fizičke spreme je bitan u poslu policijskog službenika, dok je značaj psihičke spreme možda i bitniji zbog ostvarivanja dobre komunikacije s građanima i izazova koje ovaj posao pruža – rekla je Pašica.

U sličnom je tonu nastavio i Hrebak.

– U ovom su poslu te dvije spreme podjednako važne jer se policijski posao može najbolje obaviti kada su one u ravnoteži – kratko je istaknuo.

Često se za ovakva i srodna zanimanja govori i da se njima ne može baviti baš svatko što su nam Pašica i Hrebak i potvrdili.

– Biti policajac je prvo poziv, a tek onda posao; ili ga voliš, ili ga ne voliš. Potrebna je velika požrtvovnost u ovom zanimanju, ali na kraju je i veliko zadovoljstvo kad odeš zadovoljan kući jer znaš da si taj dan napravio dobro djelo, spasio nečiji život ili zaštitio nečiju imovinu. Zato pozivamo sve istomišljenike da nam se pridruže u našem poslu jer samo tako ćemo ovaj svijet učiniti boljim mjestom za življenje. Vjerujemo da građani prepoznaju rad policije i da pozitivno vrednuju našu brigu i pažnju koju svakodnevno dajemo, a ako službenici nastave svoj posao obavljati časno i profesionalno, vjerujemo da će to tako i ostati – zaključili su.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori