Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Aglomeracija ulazi u završnu fazu, Petras: U Koprivnici su radovi dovršeni na novoj mreži, još se rekonstruira postojeća i slijedi sanacija

Ušli smo u posljednja četiri mjeseca realizacije projekta “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica”.

Kazao je tako Zdravko Petras, direktor tvrtke Koprivničke vode, na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljena vozila i oprema nabavljena u sklopu spomenutog projekta.

Kada je riječ o samoj Aglomeraciji, Petras je istaknuo da je do sada situirano 40 milijuna eura od ugovorenih 60 milijuna.

– Što se tiče kanalizacijskih cjevovoda izgrađeno je oko 86 posto od 102 kilometra, dok je od vodoopskrbnih izgrađeno 87 posto od 32 kilometra. Točnije, na području općine Đelekovec izgrađeno je 98 posto kanalizacijske mreže, za kanalizacijsku mrežu Sigetec – Hlebine završeno je 96 posto od predviđenih 28 kilometara. U općini Drnje radovi su završeni na 87 posto kanalizacijskih mreža, dok je za općinu Rasinja izgrađeno 70 posto od predviđenih 20 kilometara – pojasnio je.

Za grad Koprivnicu je kazao da su radovi u potpunosti dovršeni na novoj mreži, dok je postojeća mreža još uvijek u rekonstrukciji.

– Korisnici iz prigradskih naselja već se spajaju na novi sustav. Također, radi se na pet retencijskih bazena od kojih će najsloženiji biti u Pavelinskoj ulici, a sve će se raditi do sada neviđenom tehnologijom u Republici Hrvatskoj – kazao je Petras.

Osvrnuo se i na nezadovoljstvo građana vezano uz sanacijske radove.

– Smatram kako je sve dobro koordinirano i sada ulazimo u fazu kada idemo prema asfalterskim sanacijskim radovima. Nadam se kako će sve biti riješeno do kraja godine – zaključio je.

Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić kazao je kako je ovo, unatoč kritikama, ipak trenutak koji donosi sreću i ponos.

– Sretan sam i ponosan jer za ovim mandatom ostaje nešto što će koristiti građanima, gospodarstvu i budućim generacijama. Naime, u snažnom smo investicijskom ciklusu koji sa sobom donosi puno nervoze. Nitko ne voli da mu je raskopan grad ili ulica i da ne može funkcionirati prema ustaljenoj rutini. Sigurno je da sada sve ide prema svojem kraju i vidljiv je rezultat – navodi.

Istaknuo je kako je Aglomeracija najveći infrastrukturni i europski projekt u povijesti grada Koprivnice, no kaže da su postojale određene sumnje.

– Ovdje u Koprivnici se pričalo da ništa od tog projekta neće biti, a kada smo ga pokrenuli onda je bilo priča kako je sve raskopano i da će tako ostati, ali i to smo izdržali. Napokon su vidljivi rezultati, efekti i uvjeti koji se stvaraju samim projektom – rekao je Jakšić.

Za kraj je istaknuo kako je na projektu radilo jako puno kvalitetnih ljudi, ali i da je važan ekološki aspekt cijelog projekta.

– Čuvamo visoki komunalni standard gdje je Koprivnica u samom vrhu po svojim niskim gubicima u vodovodnoj mreži te imamo rezultate koji se mogu nazvati europskima. To puno znači i u ekološkoj komponenti jer polako dolazimo i do svijesti da je ekologija važna i da je važno čuvati okoliš. Također, pokazalo se koliko je kvalitetnih ljudi radilo i da imamo svoj “know-how” koji može iznijeti takav ogroman projekt – zaključio je i dodao kako je zadovoljan što na svemu rade lokalne tvrtke i da je privatni građevinski sektor taj koji može odgovoriti na sve izazove.

Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, kazao je da je tijekom projekta vladala sjajna sinergija među svim sudionicima.

– Svi smo dali sve od sebe, dakle izvođači, naručitelji i nadzor. U toj sinergiji dogodilo se to da smo danas na 85 posto ili 95 posto projekta, što znači da Koprivnica ulazi pobjednički u zadnji kvartal što ujedno stvara i pretpostavke za gospodarski rast grada te ulazak u nove investicijske cikluse – rekao je.

Spomenimo kako su na konferenciji sudjelovali i koprivničko-križevački župan Darko Koren, predstavnica Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos te Mario Šiljeg, ravnatelj Instituta za vode Josip Juraj Strossmayer.

zatvori