Četvrtak, 9. svibnja 2024.

E.T.N.O. i ove godine u Koprivnicu donosi tradicijsku, etno i glazbu svijeta, Pavlić: U fokusu festivala je edukacija, nudimo nešto novo i drugačije

U Koprivnici sutra počinje E.T.N.O., festival koji povezuje edukaciju, tradiciju, nove izričaje i okupljanje.

Riječ je o festivalu koji je pokrenut prošle godine i organizira ga Udruga Kopriva u koprivničkom Kampusu, a i ove će se godine kroz dva dana održavanja staviti naglasak na tradicijsku, etno glazbu i glazbu svijeta.

E.T.N.O. Koprivnica zapravo obuhvaća glazbene programe, radionice i predavanja za sve zainteresirane – djecu, mlade i odrasle, objasnila nam je to umjetnička voditeljica festivala Hannah Pavlić naglasivši da je u fokusu festivala edukacija.

– Koncerti jesu važni, no ipak nam je edukacija s predavanjima i radionicama najvažnija. Proširili smo priču naspram prošle godine; imamo još više radionica i predavanja, a sada smo uspjeli dobiti nekoga i izvan granica Hrvatske. Od koncerata je tu i Ansambl Jaman Suara koji je jedini takav tip ansambla u Hrvatskoj. Zapravo pokušavamo ponuditi ovdje u Koprivnici nešto čega dosad nije bilo, poanta nam je donijeti nešto novo, svježe i drugačije te da se pokuša pokriti cijela kultura tradicijske, etno i glazbe svijeta. Prvenstveno je to festival s naglaskom na glazbu, no svakako želimo pokriti i neke druge sastavnice od kuhanja do veza i starih zanata – navela je.

U lokalnoj zajednici riječ “etno” često se povezuje s folklorom, no Pavlić je objasnila da je etno zapravo puno više od toga, odnosno da zapravo nema veze s narodom.

– Tradicijska glazba je ona koja nastaje u narodu, a etno je proširenje pojma tradicijsko što bi značilo da neki glazbenik uzme tradicijski napjev koji je izvorno nastao u narodu, a onda ga obradi na svoj specifičan način pa može i mijenjati instrumente ili aranžman po vlastitoj želji. Ono što je danas živo i u pokretu je etno glazba; tradicijska glazba je u okviru folklornih ansambala, dok se etno glazba izvodi kroz nove izričaje, glazbenike i na jako različitim mjestima. Etno nije vezan samo uz folklor – jasno je kazala.

Sve strane svijeta na jednom mjestu

Zanimljiva crtica cijele priče E.T.N.O. festivala je da se tijekom održavanja manifestacije neće istraživati samo glazba s našeg područja, već i iz čitavog svijeta.

– Zato su nam i važne slušaonice kroz koje možemo još više pokazati koliko je taj žanr glazbe svijeta ogroman i širok te koliko se tu svega spaja, odnosno koliko je tradicija sveprisutna. To nam je i cilj jer je tradicijska glazba sveprisutna i na nekim slojevima na kojima to uopće ni sami nismo svjesni – naglasila je Pavlić.

U tome upravo i leži bit E.T.N.O. festivala; otkrivanjem novih svjetova u Koprivnici se žele proširiti vidici publike, nastavila je.

– Festival prvenstveno radimo za mlađe generacije koje dolaze. Radim u umjetničkoj školi pa i njih pokušavam dovesti na festival, a već i samo na njima vidim koliko više slušaju takvu vrstu glazbe nakon prošlogodišnjeg izdanja festivala, koliko ju prate i koliko su otvorili osobne vidike i počeli više komunicirati. Nije samo cilj predstaviti sve to starijim generacijama, već i odgojiti mlađe generacije da čuju nešto novo. Kao tinejdžerki mi je osobno falio takav tip događanja; evo, baš ćemo imati organizirano i sviranje instrumenata tako da je ta radionica osmišljena prvenstveno za učenike glazbene škole – otkrila je.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo i da se ovaj festival trenutno zapravo previše i ne razlikuje od manifestacija sličnog ili istog tipa u ostatku Hrvatske, no to samo dodatno osnažuje ovu scenu te ju i povezuje.

– Nemamo veće festivale, a mi bismo željeli da E.T.N.O. Koprivnica postane veći festival takvog tipa, no etno scena je manja od ostalih pa smo zapravo svi povezani i znamo se. U neku ruku je zbog toga i kvalitetna ta povezanost jer jako puno komuniciramo – spomenula je Pavlić.

Pavlić nam je potvrdila da je komunikacija itekako važna i u Udruzi Kopriva koja je, spomenuli smo već, organizator ovog festivala, uz podršku Grada Koprivnice, Koprivničko-križevačke županije i Umjetničke škole Fortunat Pintarić.

– Udruga Kopriva je zapravo udruga volontera i aktivista koji se bave različitim područjima, jedno od njih su i gradski eto vrtovi. Zanima nas sadnja, vrtovi i kultura općenito. To je jedna plodna udruga u kojoj su različiti ljudi i upravo zbog toga s godinama možemo ponuditi još više nego što je to dosad bio slučaj, iako mislim da je Udruga Kopriva već sada uspjela napraviti mnogo za Koprivnicu i otvaranje novih vidika – zaključila je Pavlić.

Zanimljiv program

Kada je pak riječ o programu, on službeno počinje sutra u 17 sati radionicom izrade Dorodango loptica od zemlje u izvedbi Sabine Kolak, nakon čega u 19 sati slijedi predavanje Dunje Knebl pod nazivom “U stvaranju etno glazbe”, pa zatim i projekcija dokumentarnog filma te koncert Dunje Knebl i Roka Margete.

Posjetitelji će u subotu imati priliku probati podravsku slasticu bregofsku pitu i naučiti kako ju sami napraviti na radionici koja je na rasporedu u 18 sati u izvedbi Udruge žena Koprivnički Bregi, moći će sudjelovati i u radionici izrade izvornog ivanečkog veza u izvedbi vezilja iz Društva izvornog foklora Koprivnički Ivanec, a onda vidjeti i narodne nošnje i tradicijske instrumente. Djeca će pak imati priliku vidjeti stare igračke s kojima su se igrali naši djedovi i bake te sami naučiti jednu od “zaboravljenih” igara kroz radionicu “Zaboravljene igre” u izvedbi Nine Šešić Mežnarić. Nakon radionica uslijedit će subotnji koncertni dio programa i after party. Detaljan program uz opise aktivnosti i satnice potražite ovdje te u nastavku članka.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Izvor: E.T.N.O. Koprivnica (Facebook)

zatvori