Nedjelja, 28. travnja 2024.

DOBRE VIJESTI Koprivničko-križevačka županija će sufinancirati troškove medicinski pomognute oplodnje

Na današnjoj sjednici Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije donesena je odluka o sufinanciranju troškova medicinski pomognute oplodnje.

Podsjetimo, da je parovima koji ulaze u postupke medicinski potpomognute oplodnje potrebna financijska pomoć prepoznao je Klub SDP-a i HSLS-a koji je prošle godine uputio amandman na prijedlog proračuna Koprivničko-križevačke županije za 2023. godinu i to tako da se uvede stavka sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje. Župan Darko Koren tada je amandman odbio rekavši da Županija nije spremna ući u takvu vrstu sufinanciranja, no već je tada najavio da će se informirati o mogućnostima takvih demografskih mjera.

>> Župan odbio prijedlog i zasad neće sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju, no parovi podršku mogu dobiti od Grada Koprivnice

Da je cijela tadašnja rasprava urodila plodom pokazalo se na današnjoj sjednici jer se na dnevnom redu našla spomenuta odluka u kojoj piše da će Koprivničko-križevačka županija sufinancirati troškove medicinski pomognute oplodnje u iznosu od 50 posto ukupnih troškova postupka, a najviše do 1.000 eura u slučaju kada te troškove ne podmiruje Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

– Ovo je jedan od primjera koji pokazuje da se mogu prihvatiti inicijative oporbe. Odmah sam rekao da ćemo sigurno to razraditi. Moram reći da trenutno ne znamo u što zapravo ulazimo. Koliko će biti zahtjeva, koliko će biti novaca? Saznat ćemo pa ćemo dopuniti program koji smo zamislili. Odluku donosimo u svrhu demografske i pronatalitetne politike. Prema našim saznanjima, prva smo Županija koja će provesti ovu mjeru – rekao je na današnjoj sjednici župan Darko Koren.

Troškovima medicinski pomognute oplodnje, u smislu spomenute odluke, smatraju se troškovi usluga medicinski pomognute oplodnje sukladno cjeniku ovlaštene zdravstvene ustanove za provođenje postupaka medicinski pomognute oplodnje, troškovi pregleda liječnika specijalista ginekologije vezanih uz postupak medicinski pomognute oplodnje te troškovi propisanih lijekova vezani uz postupak medicinski pomognute oplodnje.

Bračnim ili izvanbračnim drugovima u jednoj kalendarskoj godini mogu se sufinancirati troškovi za najviše dva pokušaja medicinski pomognute oplodnje, neovisno o ishodu postupka, piše u dostupnim materijalima.

zatvori