Srijeda, 15. svibnja 2024.

U subotu svečana završnica simpozija keramike na Ješkovu, Ciglar: Između rijeke i kiparstva izabrao bih Dravu pa makar se u njoj utopio

U tijeku je 15. simpozij keramike Zemlja+ Drava – Motacilla alba koji se pod vodstvom Dragutina Ciglara održava na Ješkovu.

Koprivnički umjetnik Dragutin Ciglar svoj je život posvetio Dravi, a kako kaže, sa šest godina je prvi puta vidio Ješkovo, mjesto gdje planira i završiti svoj život.

– Moji roditelji su otišli u Dalmaciju jer mi je majka Dalmatinka i ostavili su me kod susjeda koji je bio ribič. On me stavio na motorčić i odvezao da vidim Dravu. Tijekom života sam odlazio na različite majstorske radionice, no uvijek sam se vraćao Dravi – kazao je.

Za rijeku Dravu veže i jednu vrlo čudnu anegdotu.

– Čak me i prva cura ostavila radi Drave jer sam ju tu doveo na spoj i komarci su ju izgrizli. Tako da Drava ima neke lijepe, ali i čudne stvari, no ja je jako volim – prisjeća se.

U svijet kiparstva dovela ga je strukovna građevinska škola, a 1970. godine prvi puta je primio glinu u ruke.

– Na zadnjoj godini školovanja majstor Milan Kičin uzeo me pod svoje jer sam bio nadaren pa sam četiri godine proveo u njegovoj majstorskoj radionici. Iz podstanarstva sam napravio kuću i atelje u Špoljarskoj ulici – dodaje.

Ističe i kako je tijekom života naporno radio jer je odrastao kao siromašno dijete, a jedan svetac mu je promijenio život.

– Za Franju Gregorića, bivšeg predsjednika Vlade Republike Hrvatske, izradio sam Svetog Florijana visine 186 centimetara. Sada doma imam već 71. Svetog Florijana, tako da tome svecu mogu zahvaliti jer sam s time i napravio Ješkovo – rekao je.

Navodi i kako svoj život ne može zamisliti nigdje osim uz rijeku Dravu.

– Između rijeke i kiparstva izabrao bih Dravu pa makar se u njoj utopio – zaključuje.

Spomenimo da će se svečana završnica simpozija održati u subotu s početkom u 11 sati u Art centru Ješkovo.

zatvori