Subota, 11. svibnja 2024.

Teo Čokonaj maturirao je s odličnim, završio je dvije škole, a studirat će zrakoplovno inženjerstvo u Nizozemskoj

Teo Čokonaj iz Koprivnice jedan je od najboljih maturanata u Hrvatskoj koji je za svoj uspjeh dobio i priznanje Ministarstva znanosti i obrazovanja za najbolji rezultat na obveznim predmetima državne mature.

Ovaj mladić s odličnim je položio fiziku, hrvatski jezik i višu razinu engleskog jezika i matematike, a paralelno je pohađao Gimnaziju Fran Galović i Umjetničku školu Fortunat Pintarić. Svoj obrazovni put nastavlja u Nizozemskoj gdje je upisao preddiplomski studij “Aerospace Engineering” na Tehničkom sveučilištu u Delftu.

Sam Teo govori nam kako se nije nadao nagradi Ministarstva znanosti i obrazovanja.

– Bio sam upoznat s primjerice Nagradom Soljačić, ali nisam znao da ministarstvo nagrađuje najbolje maturante, a zapravo nisam ni znao da sam tako dobro riješio maturu – priča nam Teo i dodaje kako ga je za maturu najbolje pripremilo gimnazijsko obrazovanje te natjecanja iz fizike i matematike.

Objašnjava nam kako je redovito učio pa mu dodatne pripreme za državnu maturu nisu bile potrebne.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Ni jedan prosječan gimnazijalac ne bi trebao imati problema s maturom, nije to toliko strašno kako se priča – smatra naš sugovornik koji je istovremeno pohađao dvije potpuno različite škole – onu umjetničku i prirodoslovno matematičku.

Ova potonja ipak je prevagnula i Teo u tom smjeru nastavlja svoje obrazovanje.

– Nešto sam morao odabrati. Fiziku i matematiku sam zavolio još u sedmom razredu kad sam počeo ići na natjecanja. Fizika nije toliko strašna. Radi se o tome koliko si truda uložio u to, nakon nekog vremena sve se to počne nagrađivati na neki način i postaje nekako lakše, odnosno razumljivije – objašnjava Teo i napominje kako truba zasad ostaje samo hobi.

Što se tiče studija, ističe kako njegova obitelj najprije nije vjerovala da odlazi u inozemstvo, čak su mislili da se šali, no na kraju su to prihvatili.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Već sam neko vrijeme razmišljao da bih želio studirati u inozemstvu. Tražio sam neke dobre programe, našao sam dobar program onoga što mi se jako sviđa. U ožujku smo rješavali prijemni ispit pa sam već u travnju znao da ću upasti, ali uvjet je još bio položiti državnu maturu – napominje.

Na pitanje što dalje nakon preddiplomskog studija, kaže da još nije siguran, ali opcija je ili ostati tamo ili potražiti neki diplomski studij u inozemstvu.

– Kad razmišljam o zaposlenju, tržište rada stalno se mijenja, ali u zapadnoj Europi ono je ipak razvijenije, pogotovo zrakoplovni sektor – zaključio je Teo.

Snimio Tomislav Matijašić.
zatvori