Utorak, 7. svibnja 2024.

STOŽER UPOZORAVA Moguće da je došlo do onečišćenja okoliša zbog praonice vagona u Botovu, analize su u tijeku, ne pijte vodu iz bunara

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije zatražio je hitno postupanje i inspekcijski nadzor Državnog inspektorata, a nastavno na mogući ekološki incident i onečišćenje na području Botova odnosno bivše praonice vagona.

Pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić kazala je da je zatražen nadzor vodopravne inspekcije i zaštite okoliša te se očekuje njihovo očitovanje i nalazi o mogućem onečišćenju, nakon kojih će se utvrditi daljnje postupanje.

– S obzirom na to da nije izvršena sanacija “crne točke” nakon zatvaranja praonice vagona od 2002. godine, u nedavnim poplavama na tom području moguće je da je došlo do onečišćenja okoliša prelijevanjem tog sadržaja. U ovom trenutku nije poznato je li se to zaista i dogodilo, a županijski stožer je zatražio hitno postupanje i inspekcijski nadzor – objasnila je Ivančić.

Dodala je da su sastanak o toj temi jučer održali načelnik županijskog stožera Ratimir Ljubić i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije dr. Draženka Vadla, a danas je Zavod proveo uzorkovanje vode na području Šoderice, iako još uvijek nije došlo do potpunog povlačenja vode, te se provode analize vode sukladno Uredbi o standardu kakvoće voda i Uredbi o kakvoći voda za kupanje čiji se rezultati očekuju idući tjedan.

Što se tiče preporuka stanovnicima poplavljenog područja, spomenimo da je dr. Vadla dala preporuku svim stanovnicima na poplavljenim područjima u čijim se bunarima razina vode podigla uslijed poplave, a inače konzumiraju bunarsku vodu, da se ne preporuča konzumacija vode iz takvih bunara dok se ne napravi analiza vode prema njihovom zahtjevu.

Dodajmo i da je nastavno na cjelokupnu situaciju tijekom i nakon poplava županijski Zavod za javno zdravstvo dao preporuke stanovništvu o postupanje na poplavljenom području:

Voda i hrana

  • Koristite vodu za piće isključivo iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava ili originalno flaširanu vodu.
  • NE konzumirajte vodu iz vlastitih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve do povlačenja voda i provedene dezinfekcije istih.
  • Ukoliko je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi SAMO kao tehnološka voda, te se NE SMIJE koristiti za piće, kuhanje ili pranje.
  • NE konzumirajte hranu koja je bila u doticaju s poplavljenom vodom ili se u hladnjacima otopila i/ili pokvarila uslijed nedostatka električne energije
  • Isključivo konzumirajte hranu koja je pakirana u vodonepropusno pakiranje, “suhu” ili konzerviranu hranu i hranu koja je dobro termički obrađena.
  • Izbjegavajte konzumaciju povrća i voća s poplavljenih područja, osim eventualno termički obrađenog povrća.

Mjere asanacije nakon povlačenja poplavnih voda

  • Nakon povlačenja poplavnih voda potrebno je obaviti mehaničko čišćenje poplavljenih objekata i površina (odstranjivanje mulja, naplavina, pijeska, otpada), te pranje vrućom vodom i deterdžentima.
  • Dezinfekcija podova, zidova i ostalih površina može se provesti uobičajenim dezinficijensima za korištenje u kućanstvu, pri čemu treba koristiti gumene rukavice i čizme. Unutarnje je zidove potrebno premazati sredstvom protiv algi.
  • Nakon isušivanja stambenih prostora potrebno je dobro oprati i dezinficirati sve što je došlo u doticaj s poplavnim vodama: pokućstvo, posuđe, sanitarije i ostale predmete i površine. Tepihe, prostirke, tapecirani namještaj i krevete je poželjno baciti jer postaju leglo mikroorganizama.
  • Važno je ne hodati kroz naplavljenu vodu, ne ulaziti u nestabilne zgrade i ne prilaziti električnom vodovima.
  • Radi sprječavanja izlijevanja, poželjno je očistiti septičke jame, a ako je došlo do izlijevanja provesti sanaciju tla klornim vapnom.
zatvori