Subota, 4. svibnja 2024.

Romi u Podravini i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu

Dan 23. kolovoza obilježava se kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Tog dana gotovo sve europske države u svojim gradovima provode programe kojima se potiče promišljanje osjetljivih i kompleksnih pitanja zajedničke povijesti i njezina očuvanja kako bi sljedeće generacije mogle iz nje učiti i graditi suživot na temeljima demokracije i uvažavanja temeljnih prava.

Shodno tome, Muzej grada Koprivnice nedavno je izdao jedan zbornik radova sa znanstvenog skupa održanog u travnju 2022. godine. Novim naslovom u Biblioteci Podravskog zbornika naziva “Romi u Podravini i njihovo stradanje u Drugom svjetskom ratu” obuhvaćeni su radovi desetak znanstvenika koji su u koprivničkoj Galeriji Mijo Kovačić progovorili o raznim temama ili kasnije dali priloge u vidu osvrta, popisa i bibliografije.

Taj je zbornik novi znanstveni prilog hrvatske historiografije istraživanju stradanja Roma u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, nastao u suradnji koprivničkog muzeja i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. Urednici su dr. sc. Robert Čimin i dr. sc. Danijel Vojak, a predstavljanja zbornika održat će se u dogledno vrijeme u Koprivnici i Zagrebu.

Upravo ovakve publikacije potrebne su kako bi se u potpunosti promijenio i dalje dominanti javni diskurs o marginalizaciji njihovog genocidnog stradanja. Svakako se njegovo izdavanje mora razumjeti i kao primjer na koji način je potrebno nastaviti s istraživanjima stradanja Roma na lokalnim razinama, a kako bi se time moglo u potpunosti razumjeti totalitet njihova stradanja u Drugom svjetskom ratu. Zbornik je financiran sredstvima Ministarstva kulture i medija, Grada Koprivnice i Muzeja grada Koprivnice.

zatvori