Četvrtak, 9. svibnja 2024.

RADIO DRAVA IDE U PROMJENE Bojan Horvat Horz: Dosta nam je radija koji sviraju jedno te isto!

Biti dijelom bogate medijske scene u Koprivnici sa sobom nosi svoje izazove. Promjene su ponekad nužne, htjeli mi to ili ne. No, to ne znači nužno nešto loše. Naprotiv.

Na Radio Dravi mijenjala se glazba, voditelji, program, pa čak i vlasnici, ali u samoj srži ono što je ostalo isto jest ljubav prema mediju koji je već 30 godina dio svakodnevice mnogih Koprivničanaca. Svako vrijeme sa sobom nosi nove izazove, trendove i glazbu. Oni koji su stvarali Radio Dravu i oni koji ju nastavljaju oblikovati toga su itekako svjesni.

U 30 godina postojanja valovi Radio Drave uvukli su se u domove, na radna mjesta i u srca svojih slušatelja, stoga se sigurno može reći kako je danas Radio Drava – radio koji s tobom živi. S druge strane, čovjek koji živi radio je Bojan Horvat Horz, programski urednik i glavna pokretačka snaga Radio Drave 3.0.

S obzirom na to da iduće godine Radio Drava slavi 30 godina postojanja, prilično je jasno zašto i promjena narativa u Radio Drava 3.0. No, iza te brojke krije se puno više od toga. Što?

Iza te brojke krije se jedan potpuno novi koncept radijskog programa koji će biti brži, dinamičniji i u boljoj koheziji sa životom u gradu. Ovog puta naglasak stavljamo na lokalne informacije koje su domaćim ljudima izuzetno bitne. Za razliku od prijašnjih uređivačkih politika, ovog puta nećemo čekati da slušatelji dođu k nama već mi odlazimo njima. To uključuje i promjenu pristupa rada svih segmenata radija – od glazbenog dijela do informativnog. Nadamo se da ćemo podići ljestvicu i da će se ljudima svidjeti što smo pripremili. Da se izrazim rječnikom programera, instalirat ćemo noviju verziju radija – radio 3.0!

Udovoljiti svim glazbenim ukusima nemoguća je misija, glazba se mijenja iz dana u dan. Težak je to zadatak s pozicije radijskog voditelja, ali i programskog urednika jednog radija.

Najbitnije je pratiti trendove u radijskoj industriji te apetite slušatelja, međutim, to ne znači da treba odustati od prepoznatljivosti koja je stečena godinama. Siguran sam da svakog urednika na svijetu muče ista pitanja kada ide u nešto novo – primjerice, hoće li to biti dovoljno prepoznato i pozitivno nagrađeno od publike jer svakome je u interesu biti što bolji. Zadovoljiti apsolutno svakoga je nemoguće, no i tu treba osluškivati puls auditorija. Mi smo to činili posljednjih mjeseci te se nadam da smo dobro čuli što slušatelji žele. Program Radio Drave će ostati živahan i emitirat ćemo ga i dalje kroz modernu interpretaciju s obzirom na renome koji imamo.

Na koji način privući nove slušatelje, a pritom zadržati stare? Kako pomiriti ta dva svijeta?

Ta dva svijeta odavno su već pomirena, a pomirili su ih zajednički interesi u glazbi, sportu, svakodnevnim navikama i slično. Zato je profiliranje izuzetno važno u svakoj strategiji, čak važnije od generacijskog usmjeravanja.

Recimo da se naš imaginaran centralni slušatelj zove Dejan i ima 35 godina. Što on može imati zajedničko sa Željkom koji ima 67 godina ili Petrom koja ima 19? Naizgled, sumnjam da dijele iste životne navike međutim možda svo troje voli AC/DC. Tom logikom smo išli i mi, no to ne znači da ćemo pokušati napraviti radio za sve generacije i za svakoga ponešto, od te poštapalice zazirem. To i dalje nije moguće, naravno. Radio Drava će i dalje biti soundtrack dana, netko tko ti pravi društvo kad si na poslu ili kod kuće, a siguran sam da će noviteti na našem radiju izazvati interes i kod onih koji Dravu dosad nisu slušali. Hoće li ostati ili neće, to isključivo ovisi o nama.

Program Radio Drave također će dobiti svoj makeover. Koje novosti očekuju slušatelje?

Povećana interakcija sa slušateljima, više nagradnih igara i kontakt emisija, potpuno nove emisije koje će se baviti događanjima u gradu i okolici te male promjene u glazbenom izričaju. Dosta nam je radija koji sviraju jedno te isto, no ostajemo jedini radio u županiji koji pušta isključivo stranu glazbu, a bit će i više rocka. Kritike na račun ovog posljednjeg slušam godinama te ćemo pokušati ispraviti nepravdu. Uz sve navedeno, potpuno nova produkcija zamijenit će staru stoga ćemo i na taj način osvježiti eter. Sve u svemu, čeka nas uzbudljivo razdoblje prepuno izazova i taskova.

Kada bi novi program trebao početi s emitiranjem?

Novi program je trebao početi prvog dana rujna međutim odlučili smo datum pomaknuti za mjesec dana zato što nismo bili zadovoljni pripremljenim te smo si odlučili dati još malo vremena da popeglamo sitnice. Tu su i određene birokratske prepreke koje su nam zapravo dobro došle kako bismo se mogli još malo posvetiti pripremi. Novi program s emitiranjem počinje 2. listopada 2023.

Gdje vidiš Radio Dravu za 30 godina?

Tamo gdje ju ostavimo. Mislim da će se općenito radio stopiti s novim tehnologijama koje dolaze, pametnim automobilima i kućama jer je to kroz povijest oduvijek činio. Radi se o mediju koji je oduvijek pronalazio način kako da nađe suživot s novim trendovima i tehnologijama. Nadam se da će i naša Drava biti na tom tragu te da će jednog dana prerasti okvire gradskog radija i koncesije.

zatvori