Ponedjeljak, 20. svibnja 2024.

RAČUNALNE PRIJEVARE Žena ostala bez 5.000 eura, muškarcu u dva navrata s računa skinuli gotovo 13.000 eura

Policijska uprava koprivničko-križevačka izvijestila je o dvije računalne prijevare koje su se tijekom ovog tjedna dogodile na đurđevačkom području.

– Oštećenu 32-godišnjakinju kontaktirala je nepoznata osoba te ju dovela u zabludu da je 2019. godine osvojila virtualni novac u vrijednosti 300 eura, da se sad vrijednost uvećala na 5.000 eura te da je za preuzimanje novčanih sredstava potrebno instalirati nekoliko određenih aplikacija na mobilni uređaj i prijaviti se na internet bankarstvo. No, ubrzo je shvatila da je prevarena jer joj je s računa skinut novčani iznos od 5.000 eura – objašnjavaju u policiji.

Napominju kako je druga žrtva računalne prijevare 35-godišnjak koji je unazad dvije godine kupovao virtualni novac.

– Nepoznata osoba ga je kontaktirala i dovela u zabludu da je zaradio dodatni novac, ali da je za isplatu potrebno instalirati nekoliko određenih aplikacija na mobilni uređaj. Instalirajući određene aplikacije omogućio je nepoznatoj osobi da prati njegov rad na internet bankarstvu te mu je u dva navrata s računa skinut novčani iznos od ukupno 12.990 eura – pojašnjavaju u policiji i napominju da u oba slučaja traje kriminalističko istraživanje.

Upozoravaju građane da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara.

– Osim što je samo ulaganje u kriptovalute rizično, postoji opasnost da ćete naići na počinitelje koji će vas pokušati prevariti ili ćete postati žrtve hakerskog napada. Budite sumnjičavi, dobro se informirajte i potražite nepristrani financijski savjet prije nego što nekom date bankovne podatke ili uložite novac – ističu.

Kako bi izbjegli takve prijevare, u policiji govore da je prije svega potrebno biti sumnjičav prema svim ponudama koje nude nerealno visoke prinose u vrlo kratkom razdoblju – to je prvi i najočigledniji znak da se radi o prijevarnim namjerama.

– Tijekom komunikacije nikome se ne bi smjeli dostavljati povjerljivi osobni podaci, fotografije osobnih isprava, bankovnih kartica, kao ni slati jednokratne zaporke aplikacija internet bankarstva ni druge podatke za autorizaciju bankovnih transakcija – zaključuju.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta.

  • Uvijek tražite financijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva
  • Odbijte nenajavljene pozive o mogućnostima ulaganja
  • Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zajamčene povrate i veliku dobit
  • Čuvajte se budućih prijevara. Ako ste jednom uložili u prijevaru, prevaranti će vas vjerojatno ponovno ciljati ili prodati vaše podatke drugim prevarantima
  • Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo.

Spomenimo da se informacije o raznim oblicima prijevara na internetu i kome se obratiti za pomoć mogu pronaći na stranicama MUP-a – Internet prijevare.

zatvori