Subota, 4. svibnja 2024.

PROMJENA VREMENA Stiže obilna kiša, grmljavinsko nevrijeme i značajan rast vodostaja

Državni hidrometeorološki zavod izdao je za danas narančasto upozorenje za Zagrebačku regiju u koju spadaju i Podravina i Prigorje.

– Ono se odnosi na obilnu kišu, a vrijedi danas od 12 sati do ponoći. Mjestimice obilna kiša. Moguće bujične i urbane poplave. Količina oborine između 40 i 80 milimetara. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima – poručuju iz DHMZ-a.

Isto tako, za spomenutu regiju danas je izdano i žuto upozorenje koje se odnosi na grmljavinsko nevrijeme.

– Žuto upozorenje na snazi je od podneva do ponoći. Obilni pljuskovi s grmljavinom i prolazno jakim vjetrom, moguće i tučom. Vjerojatnost grmljavine je veća od 80 posto. Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom – dodaju.

Promjena će zahvatiti cijelu zemlju

Spomenimo da u DHMZ-u ističu da će izražena promjena vremena zahvatiti gotovo cijelu zemlju.

– Danas će se preko Hrvatske premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj. U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja(koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere – objašnjavaju.

Tako se danas očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će se od sredine dana postupno proširiti i na veći dio zemlje.

– Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Obilnih oborina bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje. Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak – pojašnjavaju.

U subotu umjereno do pretežno oblačno s kišom, ponegdje i pljuskovima i grmljavinom te osjetno svježije. Još uvijek mjestimice može biti obilnije kiše, izraženije na sjeverozapadu zemlje te u Dalmaciji, osobito na jugu. U nedjelju postupno smirivanje vremena, ali još valja računati na povremenu kišu.

Preporuka je sve aktivnosti na otvorenom prilagoditi vremenskim prilikama te svakodnevno pratiti vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Izgledni visoki vodostaji Mure, Drave, Save, Kupe

Spomenimo na kraju da nestabilno i oborinama bogato razdoblje na području Austrije, Slovenije, zapadne, središnje i sjeverne Hrvatske, odnosno na slivovima Mure, Drave i Save traje već neko vrijeme.

– Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka – Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, zatim na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu – Bednja, Plitvica. Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana. Opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote – zaključuju u DHMZ-u.

zatvori