Nedjelja, 5. svibnja 2024.

OBJAVLJEN JAVNI POZIV ZA UREĐENJE Ivančan: Jezero Čingi-Lingi neiskorišteni je turistički dragulj i želimo da postane ozbiljna destinacija

Općina Molve ima velike planove za revitalizaciju jezera Čingi-Lingi, poznatog kupališta koje se nalazi u sastavu općine.

Kako nam je to rekao općinski načelnik Zdravko Ivančan, na “molvarsko more” svake godine dolazi puno kupača zbog čega ovo jezero smatra neiskorištenim turističkim draguljem. Upravo zato Općina je temeljem Turističke strategije razvoja turizma Općine Molve za razdoblje od 2023. do 2030. godine raspisala Javni poziv za izradu Idejnog rješenja izgradnje i uređenja okolnog prostora oko jezera.

– Dobiveno idejno rješenje planiramo prijaviti za građevinsku dozvolu, no najvažniji preduvjet je dobiti upravljanje od Hrvatskih voda; u pregovorima smo s Hrvatskim vodama jer nismo vlasnik jezera, već samo malog dijela parcela, a želimo dobiti 50-godišnju koncesiju i da na taj način prostor jezera stavimo u potpunu funkciju. Osmislili smo programe za naše ljude koji se bave turizmom – cilj nam je razvijati turizam u maksimalnim mogućnostima zbog čega smo prionuli ovoj ideji da Čingi-Lingi bude ozbiljna turistička destinacija, a ne da nam ljudi povremeno dolaze na kupanje vikendom bez sadržaja koji bi im bio upotpunio dolazak – objasnio je Ivančan.

Spomenimo da se očekuje da idejno rješenje predstavlja turističku atrakciju na razini cijele Podravine i općine Molve vodeći pritom računa da odgovara prirodnom krajobrazu koji prevladava kraj rijeke Drave i podravskim krajem. Pravo sudjelovanja imaju sve stručne fizičke i/ili pravne osobe te je rok za predaju natječajnih radova do 2. listopada ove godine.

Najbolje idejno rješenje osvaja prvu nagradu u vrijednosti od 3.000 eura, a drugo mjesto nagradu u vrijednosti od 1.000 eura. Detalje javnog poziva potražite ovdje.

zatvori