Subota, 18. svibnja 2024.

NOVOSTI NA TRAVNJACIMA Od iduće godine igrat će se Elitna liga, Mađarić: Četvrta liga dala je svoje, želimo naše derbije i povratak gledatelja

Na travnjacima diljem Koprivničko-križevačke županije od sezone 2024./2025. gledat ćemo i Elitnu županijsku nogometnu ligu.

Naime, na sjednici skupštine Nogometnog saveza Koprivničko-križevačke županije održane krajem lipnja, donijeta je odluka o formiranju nove, Elitne lige koju će činiti najbolji amaterski nogometni klubovi s područja naše županije.

Kako nam je to rekao dopredsjednik županijskog Nogometnog saveza Josip Mađarić, ideja o uvođenju Elitne lige zapravo nije novost, a već postoje i zorni primjeri funkcioniranja ovakvog sustava.

– Najkvalitetniju ligu na području svojih županija već su proveli naši susjedi – Međimurski nogometni savez i Županijski nogometni savez Varaždin. To nije nikakav eksperiment niti nešto novo, već prokušana stvar koja jako dobro funkcionira, kako na međimurskoj strani, tako i na varaždinskoj. I mi smo se odlučili da formiramo Elitnu ligu za koju je ideja da u njoj igraju najkvalitetniji klubovi naše županije – poručio je.

Dakle, županijski klubovi ove će sezone još igrati po starom sustavu, a nakon toga će doći do reorganizacije. Novost je svakako i ukidanje Četvrte nogometne lige Bjelovar-Koprivnica-Virovitica.

– Na skupštini saveza donijeli smo odluku da sadašnji Četvrtoligaši, a mi ih imamo osam, od sljedeće godine više ne igraju Četvrtu ligu, već da se, uvjetno rečeno, spuste u Elitnu ligu. Bilo je nekih nesporazuma, krivih interpretacija i netočnosti da je na skupštini došlo do preglasavanja na način da su klubovi koji nisu u Četvrtoj ligi odlučivali o sudbini natjecanja. To nije točno; u sklopu priprema za skupštinu Izvršni odbor je zatražio pisano izjašnjavanje svih osam klubova članova Četvrte lige, a od njih osam, šest ih je bilo za varijantu Elitne lige, a dva kluba, Mladost iz Kloštra Podravskog i Ferdinandovac, nisu bili za tu varijantu. Isto takvo glasanje bilo je na skupštini – pojasnio je Mađarić.

Uz to, provedena je analiza pomoću koje su u savezu procijenili da se Četvrta liga razvodnila te da više nema prevelike neizvjesnosti oko ishoda utakmica zbog čega je i gledanost pala, dodao je Mađarić.

– Po mojem mišljenju, ta liga je geografski preširoka, a ideja za pokretanje Elitne lige je upravo ta da se vrate gledatelji i da se pojača suparništvo te da imamo naše derbije. Mislimo da se da će Elitna liga doprinijeti i razvoju kvalitete, jer očigledno je da je Četvrta liga dala svoje. Mogu iz iskustva Tehničara reći da se u odnosu na prethodnih pet ili šest godina broj gledatelja prepolovio – poručio je.

Kada je pak riječ o novoj natjecateljskoj sezoni koja počinje za svega nekoliko dana, Mađarić je mišljenja da će ona biti neizvjesna.

– Mislim da će nova sezona biti vrlo dinamična jer će klubovi koji sljedeće godine žele igrati Elitnu ligu morati ostvariti dobar plasman da bi osigurali igranje u Elitnoj ligi. Svaki od klubova iz Prve županijske nogometne lige bi to htio, ali mislim da neće biti nikakva katastrofa ako se to ne ostvari jer će Prva liga nastaviti biti kvalitetna. Siguran sam da je gornja polovica Prve županijske lige kvalitetnija od donje polovice Četvrte lige i mislim da tu neće doći do apsolutno nikakvog pada kvalitete. Dapače, doći će do podizanja – zaključio je dopredsjednik.

zatvori