Srijeda, 8. svibnja 2024.

Nezavisna lista LIPA u opširnom priopćenju oštro se obrušila na Marija Rajna i poručila: Križevčani 2025. godine neće birati gradonačelnika, već stečajnog upravitelja

Nezavisna lista LIPA u Gradskom vijeću Grada Križevaca u priopćenju je iskazala veliko nezadovoljstvo načinom na koji gradonačelnik Mario Rajn upravlja Gradom.

Priopćenje potpisuje nositelj liste Ivan Majdak, a prenosimo ga u cijelosti:

“U lipnju ove godine prošlo je punih šest godina od kada je Mario Rajn postao gradonačelnik Križevaca. Očekivanja građana od “mladog i školovanog” čovjeka koji je na izborima pobijedio u javnosti već pomalo omraženog Branka Hrga bila su velika. Mora se priznati da je novi gradonačelnik svojim “marketingom” uspio vrlo brzo u javnosti stvoriti nerealnu sliku tobožnjih uspjeha koje je postigao u vođenju grada, ta na temelju takve lažne slike osvojiti i drugi mandat.

Mi ćemo se u ovom kratkom osvrtu dotaknuti samo djelića provjerljivih podataka koji govore potpuno suprotno, jer su se većinom realizirali strateški projekti bivše vlasti, za koje koliko god to pričali njegovi ataci, gradonačelnik Rajn nema nikakvih zasluga.

– Sva priznanja Gradu Križevcima za povlačenje europskih sredstava dobivena su isključivo za projekte bivše gradske vlasti, s kojima Mario Rajn nije imao nikakve veze
– Križevački nadvožnjak koji gradonačelnik pripisuje u svoje „uspjehe“ je državni projekt s kojim Mario Rajn, osim naslikavanja u cilju vlastite promocije nema baš nikakve veze.
– Kružni tok kod Plodina, državni projekt s kojim gradonačelnik Mario Rajn osim tehnikalija oko zemljišta nema nikakve veze
– Raskrižje kod Wooda, državni projekt financiran sredstvima izvan gradskog proračuna za koji gradonačelnik Mario Rajn nema nikakve zasluge
– Aglomeracija, državni projekt financiran državnim i europskim sredstvima za koje je propisana procedura i čiji nositelj su Hrvatske vode i križevačke Vodne usluge, a ne Grad Križevci
– Pruga Križevci – Botovo projekt financiran državnim i europskim sredstvima
– Obnova škola, školske kuhinje, prijevoz učenika, besplatni obroci i školske knjige, financirano državnim i županijskim sredstvima, dok Grad ne želi financirati čak ni radne bilježnice.

I to su projekti koji su izmijenili vizuru Križevaca, povezali nas sa Zagrebom i koji pozitivno utječu na kvalitetu života u Križevcima.

Poslovna zona Čret – “Križevački Obrovac”

U zadnje dvije i pol godine puni su portali naslova o prodaji parcela i zapošljavanju u Poslovnoj zoni Čret. Na tim su parcelama, prema gradonačelnikovim pričama, već trebali izrasti objekti i biti zaposleno više od 200 ljudi.

Prisjetimo se samo najvažnijih projekata koji su u poslovnoj zoni Čret već trebali započeti s radom, ili biti u završnoj fazi izgradnje, a od njih do današnjeg dana nema ništa osim ambrozije i zapuštenih parcela.
– Popravak, održavanje i prodaja motornih vozila
– Bioplinsko postrojenje i kompostana
– Skladišno distribucijski centar gradske tvrtke
– Klaonica peradi s najnovijom ekološkom tehnologijom
– Tvornica ekoloških filtera
– Proizvodnja građevinskih alata
– Proizvodnja niskotemperaturnih sušara
– Distribucijski centar za meso s klaonicom za stoku i svinje te hladnjačom
– Hladnjače za voće
– Sunčane elektrane
– Prodaja strojeva, uzgoj poljoprivrednih proizvoda…

Na kraju priče, gradske službe su propustile u ugovore za poslovnu zonu Čret ugraditi klauzulu kojom bi se Grad osigurao da ukoliko investitor ne započne s radovima u određenom roku gubi pravo služnosti, pa sada lijepo te gradonačelnikove velike investicije stoje, investitori plaćaju zanemarive iznose najamnine i imaju na raspolaganju punih 25 godina da se odluče što će sa svojim parcelama.

Jedino što je realizirano od projekata je ustupanje zemljišta bez naknade turskoj tvrtki Cengiz, a koja usprkos odluci Gradskog vijeća u kojoj je stajalo: “vijećnici su usvojili donošenje spomenute Odluke što znači da će se investitor Ugovorom obvezati izraditi projektnu dokumentaciju, ishoditi dozvole te izgraditi svu prometnu i komunalnu infrastrukturu na istočnoj strani gospodarske zone Gornji Čret gdje će izgraditi bazu za smještaj radnika zaposlenih na izgradnji željezničke pruge “Križevci – Koprivnica – državna granica”, do danas nije ishodila potrebne dozvole, te Grad nije naplatio svoja potraživanja.

Državni arhiv

Dugo najavljivan i od strane gradonačelnika, hvaljen projekt državnog arhiva u Križevcima, zbog njegove lijenosti i nesposobnosti otišao je u Bjelovar, a Križevci su iako su imali za to već osiguran i namjenski prostor, jednostavno od toga odustali. Za gradonačelnika je očito bolje da naši građani idu po dokumentaciju koja im je potrebna u Bjelovar, nego da si takve poslove obave u svom gradu i zaposlimo naše građane.

Vodne usluge

Vodne usluge odlaze na upravljanje Koprivničkim vodama, što neminovno znači i povećanje cijene vode, a da gradonačelnik i njegovi koalicijski partneri iz HDZ-a nisu poduzeli baš ništa kako bi križevačke Vodne usluge ostale samostalni isporučitelj. Za to su imali podršku svih gradskih vijećnika, kao i dovoljno argumenata za takvo rješenje, ali očito da su prevladali lijenost i njihovi osobni i parcijalni interesi, kad zbog straha za svoje pozicije nisu čak ni pokušali ništa promijeniti.

Istina o investicijama

Bez suglasnosti i suradnje s Ministarstvom prosvjete i sporta, Grad je preko Križevačkog poduzetničkog centra digao 25 milijuna kuna kredita, kako bi se uz Osnovnu školu Ljudevita Modeca izgradila sportska dvorana. Predlagali smo gradonačelniku da odustane od gradnje dvorane, te da se za taj novac izgradi nova osnovna škola uz sadašnju sportsku dvoranu u Potočkoj ulici, s obzirom da se iza dvorane nalazi gradsko i županijsko zemljište, ali bezuspješno.

Izgrađena je sportska dvorana koja ne odgovara standardima za odigravanje službenih utakmica, već može služiti samo za treninge i rekreaciju. Kako se u investiciju išlo bez suglasnosti ministarstva, teret održavanja dvorane pada na teret građana. Održavanje se trenutno provodi tako, da sportski klubovi moraju koristiti dvoranu za treninge, Grad doznačuje novac Zajednici sportskih udruga, koja tim novcem plaća KPC-u korištenje dvorane, drugim riječima održavanje plaćaju građani Križevaca. Pitanje je vremena kada će ministarstvo obustaviti sredstva za održavanja gradske sportske dvorane u Potočkoj, a koji troškovi će onda također pasti na teret Grada, a oni nisu mali.

Za uređenje stadiona i atletske staze, Grad je digao dva kredita, jedan od šest milijuna kuna i jedan od pet milijuna kuna, dakle ukupno 11 milijuna kuna kredita, koji isto tako zajedno s pripadajućim kamatama, padaju na teret gradskog proračuna.

Zamjena vanjske rasvjete led lampama, dignut kredit od osam milijuna kuna, iako je ukupni trošak potrošnje struje i održavanja stare vanjske rasvjete bio između 350.000 i 400.000 kuna godišnje, dakle da led žarulje uopće ne troše struju, investicija će se isplatiti za 20 godina. Predlagali smo da se u sklopu redovnog održavanja postepeno mijenjaju obične žarulje led rasvjetom, i kroz par godina se mogla izvršiti zamjena svih žarulja bez kredita, ali pogađate da i taj prijedlog nije prošao.

Pompozno najavljen početak gradnje treće osnovne škole u Križevcima u Potočkoj ulici, u prostoru bivšeg Centra za umjetno osjemenjivanje, za koju realno s obzirom na svake godine sve manje i manje upisanih učenika nema nikakve potrebe, za sada još uvijek stoji samo na pustim obećanjima gradonačelnika Rajna. Jedino što ne stoji su troškovi održavanja i najma navedenog prostora, koji građane Križevaca koštaju cca 15.000 kuna mjesečno, na što je do sada potrošeno više od 300.000 kuna.

Naime, Grad vlasniku već skoro punih dvije godine svaki mjesec plaća najam i održavanje kako on ne bi prodao navedenu parcelu, a valjda tako dugo dok našeg “gradonačelnika volontera” ne nazove osobno ministar i ne saopći mu da ministarstvo hoće ili neće sufinancirati gradnju škole, ili što je izvjesnije, dok cijena nekretnine dovoljno naraste da s nekom novom procjenom vrijednosti svi budu zadovoljni .

Sudski troškovi

Najnovija vijest da je Grad izgubio sudski spor za kukuruz koji je uz blagoslov gradonačelnika i ekipe ukraden Igoru Novoselu, i da mora platiti ukupno sa sudskim troškovima i kamatama cca 50.000 eura (cca 400.000 kuna), za sobom vuče i drugu činjenicu. Grad u tom predmetu zastupa odvjetnički ured gospođe Jadranke Sloković, a čije troškove Grad ne želi objaviti pa nam ostaje da sami pogađamo. Jasno je da podnošenje podneska, žalbe, tužbe i sl. sigurno nije jeftinije od 1.500 – 2.000 eura po predmetu ili raspravi.

Ako je točna informacija da je bilo 17 ročišta u navedenom predmetu, uz sve ostalo što ide uz rasprave, podnesak, žalba, dostava dokumentacije… lako je izračunati koliki su sudski troškovi tog eminentnog odvjetničkog društva.

Sve te troškove prouzročio je gradonačelnik i njegovi suradnici, a platit ćemo na kraju mi građani iz svojih džepova.

Pravomoćna sudska presuda za otuđeni kukuruz

Sama činjenica da je sudskim putem, i to pravomoćnom sudskom presudom dokazano da je vodstvo Grada na čelu s gradonačelnikom i dogradonačelnicima čovjeku ukralo kukuruz, kao prirodna koalicija Maria Rajna nametnuo se HDZ, koji je jedina politička stranka pravomoćno osuđena za korupciju. Tako da je danas u Križevcima na vlasti koalicija po onoj narodnoj “našla krpa zakrpu”.

Kada se uz sve to ima u vidu i činjenica, o zajedničkim ulaganjima gradonačelniku i bivšem dogradonačelniku bliskih osoba, zajedno s aktualnim pročelnikom za financije, koji uz uređivanje vlastitih objekata na Kalniku, nađe sredstava i za ulaganja u nekretnine na moru, sve zajedno iako ne mora biti točno, ipak kod prosječnog građanina budi sumnju u toliko proklamirano poštenje aktualne gradske vlasti.

Križevci nikada nisu bili ovoliko zaduženi

Dakle da rezimiramo, Grad Križevci nikada u svojoj povijesti nije bio ovoliko zadužen koliko ga je u ovih šest godina mandata zadužio gradonačelnik Mario Rajn. Ukupan poznati dug samo u kreditima iznosi 44.000.000 kuna plus još nekoliko milijuna kuna kamata, što će u konačnici morati namiriti građani Križevaca.

Svako je križevačko novorođenče čim se narodi, zahvaljujući gradonačelniku Rajnu, njegovim vjernim vijećnicima i koalicijskim partnerima iz HDZ-a, već dužno preko 3.000 kuna.

Do sada u Križevcima ovakva “medijska blokada”nikad nije viđena

No, da se sve te i još na desetke drugih “poduhvata” aktualne gradske vlasti ne dopru do građana, pobrinuo se gradonačelnik gradskom investicijom od cca pola milijuna kuna, kojima je od bivšeg direktora Radio Križevaca kupio 35 posto vlasništva radija.

Naravno, već je poznata činjenica da je i tvrtka sadašnjeg direktora radija gospodina Željka Piciga Prigorski Media, kupila od iste osobe 10 posto udjela za deseterostruko manji iznos nego što je platio Grad, a kako tvrdi Komljenović pošto je na takvu prodaju bio prisiljen od strane vodstva grada. Gradonačelnik Mario Rajn potom je za direktora imenovao Željka Piciga, a kao Skupština Radio Križevaca donio odluku o promjeni imena iz Radio Križevci u Prigorski radio, i tako pogodovao privatnom poduzetniku.

Za uzvrat na portalima prigorski.hr i Prigorski radio, te na programu Prigorskog radija pomno se grade i štite lik i (ne)djela gradonačelnika Rajna, ne objavljuju se vijesti, ne prenose priopćenja, brišu se i najbezazleniji komentari građana, ako se slučajno u i malo negativnom kontekstu spomene gradonačelnika.

Nažalost, to je naša svakodnevica, protiv koje smo se svi čestiti i časni građani ovog Grada zajedno dužni boriti, ne zbog nas već zbog naše djece i unuka.

Grad danas vode nesposobni ljudi, kojima je osobni interes daleko ispred zajedničkog

Križevci se danas vode bez ikakve vizije, bez plana, bez analize, bez ikakvog pogleda na posljedice loših odluka, bahato i bezobrazno prema građanima, i možemo reći da je ovo daleko najgora gradska vlast koju su Križevci imali od kad nas pamćenje služi.

Križevce vodi gradonačelnik koji se bavi svim samo ne svojim poslom za koji su ga građani birali, otkrio je avion i lagodan život na račun gradskog proračuna, pa čovjek samo putuje i uživa, malo “volontira”, dok mu u Gradu vlada bezvlašće. Sva ta putovanja služe isključivo osobnoj promociji gradonačelnika, a do sada nismo od njih vidjeli nikakve koristi za Grad i građane.

S obzirom na politiku lijenosti, nerada i nečinjenja, kakvu uz nekontrolirano zaduživanje Grada i građana, već šestu godinu vodi gradonačelnik Mario Rajn, izvjesno je da građani Križevaca na lokalnim izborima 2025. godine,neće birati gradonačelnika već stečajnog upravitelja. Na svim političkim i društvenim čimbenicima u ovom Gradu je odgovornost da se više ne dozvoli daljnje uništavanje gradskih resursa, na račun privatnih interesa pojedinaca.”

zatvori