Subota, 4. svibnja 2024.

Na krovu Domoljuba niknut će solarna elektrana, Jakšić: Čuvamo energiju i na održivi način rješavamo energetske potrebe

Zgrada koprivničkog Domoljuba dobit će svoju fotonaponsku elektranu.

Riječ je o projektu koji je bio dio natječaja za javne potrebe Ministarstva kulture i medija, a ostvarit će se uz sufinanciranje Grada Koprivnice i Pučkog otvorenog učilišta.

– Kad pričamo o solarkama, imamo ih već i na Bazenima Cerine, na zgradi Komunalca, a ide i postavljanje na našim školama. Projekt Domoljuba težak je oko 15.000 eura. Sama elektrana će biti jačine 12,6 kilovata vršne snage i definitivno je da s jedne strane čuvamo energiju, a s druge strane na održivi način rješavamo energetske potrebe i to je nešto što ćemo zasigurno pratiti i u vremenu koje je pred nama – rekao je Dravi.info koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Podsjetio je da je Koprivnica kao javna uprava zajedno sa svojim gospodarskim subjektima napravila ogromne iskorake na polju održivosti.

– U konačnici 61 posto razvrstavanja otpada, gubici u vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži koji su ispod prosjeka ne Hrvatske nego Europske unije i svašta što bismo mogli nabrojiti od energetski učinkovitih zgrada, energetskih obnova, solara koje smo i prije postavljali, električnog javnog prijevoza, doista je to jedan ogroman koloplet brojnih aktivnosti koje radimo na održivosti, ali i u smjeru toga da sačuvamo Koprivnicu kao jednu doista urbanu sredinu, ali i sredinu koja čuva svoje zelenilo i ekološku komponentu – objasnio je Jakšić.

Kazao je kako je pred njima veliki projekt zazelenjivanja grada.

– Dobit ćemo neke nove ulice, odnosno kako se volimo šaliti avenije, koje će dobiti adekvatno drveće. Znamo i vidimo što donose klimatske pojave i koliko je važno time se ozbiljno baviti kao što se i bavimo – zaključio je gradonačelnik.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori