Petak, 3. svibnja 2024.

KOPRIVNICA I DALJE DRUGA Jakšić: Došli smo na 61 posto razvrstavanja otpada, nacionalni cilj dostigli smo sedam godina ranije

Prema najnovijem izvješću Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Koprivnica je i dalje drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

Kako je to rekao gradonačelnik Mišel Jakšić, u Gradskoj su upravi ponosni na ovakve rezulatate, pogotovo zbog činjenice da se postotak odvojenog otpada povećao s 55,4 posto na 61 posto.

– Koprivnica je definitivno jedan od lidera zelenog i održivog u Hrvatskoj. Naravno da je tu važna komponenta gospodarenje otpadom. Došli smo na 61 posto, što znači da smo porasli za pet posto i drugi smo grad u Hrvatskoj, a o značaju našeg rezultata najbolje govori to da uz Prelog koji je prvi, zatim Koprivnicu, tu su još i Krk i Osijek, dakle samo četiri grada u Hrvatskoj su probila tih 50 posto pri čemu su neki još uvijek na pet, 10 ili 15 posto, što su jako loše brojke – objasnio je.

Gradonačelnik je zahvalio svima koji doprinose ovakvim rezultatima jer, kako je rekao, samo su četiri grada prošle godine imala stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada i tako zadovoljili EU direktive.

– Zahvaljujem svim ljudima u Komunalcu, svima koji u našoj Gradskoj upravi rade na zelenim i održivim projektima koji se tiču gospodarenja otpadom, ali velika zahvala ide svim našim sugrađankama i sugrađanima i svim gospodarskim subjektima jer bez njihove odgovornosti i racionalnosti te truda na tom polju, ne bismo mogli imati takve rezultate. Ovime se ponosimo i pokazujemo da se rezultati mogu ostvariti, jer se Hrvatska u konačnici u svojoj nacionalnoj strategiji obvezala da će do 2030. doći na 60 posto razvrstavanja otpada, a mi smo to u Koprivnici premašili sedam godina prije – zaključio je Jakšić.

Dodajmo i da je prema istraživanju i natječaju Jutarnjeg lista, portala Gradonacelnik.hr i agencije Ipsos, Koprivnica ponijela titulu za najbolji ECO CITY u 2019. godini. Bila je to još jedna potvrda da naš grad iz godine u godinu napreduje u polju pametnih ulaganja i projekata te podiže standarde na polju zaštite okoliša i gospodarenja otpadom.

zatvori