Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO: ZAVRŠNA KONFERENCIJA U Virju devet žena brinulo za više od 70 korisnika, načelnik Perok: Ostvarili smo ciljeve, očekujemo novi projekt

Na području općine Virje devet žena tijekom šest mjeseci brinulo je o starijim i nemoćnim osobama.

Rečeno je to jutros na završnoj konferenciji projekta Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Virje pod nazivom Zaželi – provedi! 3 koja je održana u Društvenom domu u Virju.

Konferenciji su prisustvovali načelnik Općine Virje Mirko Perok, voditeljica projekta Kristina Filipović, koordinatorica Biserka Hatadi, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, Ida Kovač Očenašek ispred PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, v.d. voditelja područnog ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područni ured Đurđevac Danijel Rupić te žene koje su radile u projektu, ali i krajnji korisnici.

Voditeljica projekta Kristina Filipović naglasila je tako da je ukupna vrijednost projekta 59.056,34 eura i u potpunosti je financiran iz sredstava Europske unije, odnosno Europskog socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. temeljem Ugovora zaključenog s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Projekt traje osam mjeseci i to od 16. prosinca 2022. godine do 16. kolovoza 2023. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za socijalnu skrb.

Na vrijeme od šest mjeseci, od 1. veljače do 31. srpnja ove godine bilo je zaposleno devet žena koje su brinule za od 61 do 72 korisnika starijih i nemoćnih osoba. Korisnicima su se tijekom tih šest mjeseci osiguravali paketi s higijenskim i kućanskim potrepštinama.

– Cilj projekta je u potpunosti ostvaren s obzirom na to da je bilo zaposleno devet teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem s područja općine Virje te smo time unaprijedili njihov radni potencijal, ublažili posljedice njihove nezaposlenosti i povećali njihovu konkurentnost na tržištu rada. Ostvaren je i cilj da se potakne socijalna uključenost i poveća razina kvalitete života starijih i nemoćnih osoba kojima je potrebna potpora i podrška obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pomoć u kućanstvu te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji – navela je Filipović.

Snimio Tomislav Matijašić.

Spomenimo i da su obvezni partneri u ovom projektu Hrvatski zavod za zapošljavanje i Hrvatski zavod za socijalni rad vezano uz ciljanu skupinu žena i za krajnje korisnike, starije i nemoćne osobe. Projekt se provodio uz pomoć PORA-a Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije.

Filipović je još podsjetila da je ovaj projekt održan u trećoj fazi i zahvalila svima koji su sudjelovali.

– Na uspješnoj provedbi projekta možemo čestitati svima nama, a posebno zahvaljujem našim ženama koje su strpljivo, uspješno i bez ikakvih prigovora radile svih šest, odnosno osam mjeseci – poručila je.

I načelniku Općine Mirku Peroku drago je da je treća faza uspješno završena.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Znamo da nam je cilj bio zapošljavanje teže zapošljivih žena i to smo ostvarili kao i u prva dva projekta. Vrlo važna priča je i da smo pomogli i do 70 korisnika koji su koristili usluge naših žena uz higijenske potrepštine koje su bile redovito slane korisnicima – naglasio je.

Otkrio je pritom da se očekuje novi projekt kojim će se ove aktivnosti nastaviti.

– Želim vam da se odmorite kroz ljeto, a korisnici su vjerojatno nestrpljivi jer zima dolazi, no vjerujem da ćemo do tada uspješno prijaviti novi projekt s PORA-om i da će trajati tri godine – spomenuo je načelnik uz zahvalu svima koji su bili uključeni u dosadašnju provedbu.

Zamjenik župana Ratimir Ljubić dodao je da su konferencije ovakvog tipa prilika da se čestita na uspješno provedenim projektima, ali da se uputi zahvala svim sudionicima.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Prvenstveno čestitke Općini Virje, ali i partnerima te PORA-i ne samo na ovom projektu, već na svim projektima Općine. Najveća zahvala ide vama gerontodomaćicama koje ste nažalost trenutno sada bez posla, ali vjerujem da će biti raspisan novi natječaj i to na tri godine tako da će vam biti puno lakše i jednostavnije, a i imat ćete i sigurnost – rekao je.

Obratio se i korisnicima projekta.

– Pomoć vam je sigurno dobrodošla i potrebna; ponekad i topla riječ te razgovor puno znače. Nadam se da ćete ubrzo opet imati pomoć i da ćete moći i dalje koristiti sve ono što vam je potrebno – istaknuo je Ljubić.

Prisutnima se za kraj obratio jedan od korisnika projekta Zdravko Šoštarić te zahvalio svim gerontodomaćicama.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Neka se novi projekt čim prije ostvari pa da nam opet dođu s lijepim riječima i djelima. Puno hvala Općini što nam je izašla u susret – zaključio je.

zatvori