Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Prošlo je najgore razdoblje za općinu Drnje, Dombaj: Spriječili smo plavljenje naselja, situacija je bila kritična

U općini Drnje situacija se smiruje, no stanje na terenu još se uvijek pozorno prati.

– Zahvaljujući organiziranosti svih službi i aktera uspjeli smo učiniti ono najvažnije, a to je zaštititi ljude i njihove kuće. Spriječili smo plavljenje naselja, prije svega Drnja gdje je situacija bila kritična prethodna dva dana, a onda i Torčeca – istaknuo je načelnik Općine Drnje Petar Dombaj.

Kako kaže, prodor rijeke Drave u Šodericu i punjenje Šoderice u potok Gliboki nije se moglo predvidjeti, no veća šteta je spriječena.

– Oko 22 sata smo shvatili da smo uspjeli obraniti naselje i nakon toga smo ljude koji su radili i po 40 sati poslali da se odmore. Nakon toga smo se podijelili na tri punkta da možemo motriti stanje. Sada nam preostaje pratiti situaciju u općini Drnje, ali i u Legradu te Sigecu da vidimo gdje još možemo pomoći i reagirati – rekao je načelnik.

Ističe kako se voda neće baš tako brzo povući, a dodaje i kako je sada vrijeme da se promisli o tome koje poteze je moguće napraviti u budućnosti da se ovakve situacije ne bi ponovile.

– Što prije treba odraditi sanaciju po fazama i etapama. Prvo moramo srediti prometnice kako bi postale prohodne, a u suradnji sa Županijskom upravom trebali bismo proglasiti i elementarnu nepogodu. Nakon toga nam ide sprječavanje bilo kakve vrste pandemije i zaraze jer smo svjesni da će voda još dugo biti pristuna, a bit će i puno riba te uginule divljači. Sve što može prouzročiti određene zaraze i neugodne mirise treba biti sanirano – navodi.

Načelnik Dombaj mišljenja je da s Hrvatskim vodama treba razgovarati i o izgradnji obrambenih nasipa na potezu od Legrada pa sve do Repaša.

– Sada smo vidjeli da su ti nasipi načeti, no zahvaljujući ljudskoj snazi i volji uspjeli smo obraniti ljude i njihovu imovinu, što je i najvažnije – zaključio je.

Načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić potvrdio je da ima razloga za optimizam.

– Vidimo da je Drava pala za 80 centimetara, da je nivo Šoderice pao za pola metra, a Gliboki je pao za 20 centimetara. Stiuacija se polako smiruje, ali i dalje je ozbiljna jer je vodostaj Drave i dalje veliki, a imamo 10 općina uz Dravu. Niži je vodostaj, ali je to i dalje visoko. Sve službe su na terenu i prate da ne dođe do propuštanja nasipa. I dalje smo budni, ali ipak optimistični s obzirom na smirivanje situacije. Nadamo se da će se u narednih nekoliko dana voda povući – naglasio je Ljubić i dodao da će se ubrzo krenuti i u sanaciju šteta kako bi se za sve mještane nastavio normalan život.

 

Gliboki u Torčecu više ne teče uzvodno

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 9. kolovoza 2023.

 

Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj i načelnik županijskog Stožera Ratimir Ljubić o stanju u Torčecu i Drnju

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 9. kolovoza 2023.

 

Bolja je situacija i u Dravskoj ulici u Drnju

Objavljuje Drava.info u Srijeda, 9. kolovoza 2023. 

zatvori