Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Problematična romska obitelj kupila kuću u Hlebinama, mještani se okupili i pobunili: Nije ovo diskriminacija, već protivljenje takvom ponašanju

Burno je večeras u Hlebinama.

Brojni mještani predvođeni načelnicom Općine Hlebine Božicom Trnski okupili su se na izvanrednom zasjedanju kako bi pokušali pronaći smisleno rješenje po pitanju dolaska problematične romske obitelji u njihovu općinu.

Naime, mještani su postali zabrinuti nakon saznanja da je spomenuta obitelj, inače poznata po problemima s policijom i zakonom, kupila nekretninu nedaleko Dječjeg vrtića Leptirić te da se tamo namjerava doseliti iz Novigrada Podravskog gdje je dosad živjela.

Hlebinčani su s načelnicom stoga u strahu jer dolazak ove problematične obitelji, kažu, može rezultirati problemima za selo i mještane po pitanju kriminala, a negoduju i zbog sigurnosti djece s obzirom na to da se kupljena kuća nalazi pokraj vrtića.

Unatoč svemu, načelnica Trnski nakon okupljanja je otkrila kako su odlučeni daljnji postupci.

Snimio Valentino Štefanek.

– Nakon žučne rasprave i mučnih tema, mještani su odlučili da ćemo skupiti novac i otkupiti kuću koja je prodana obitelji od koje nam se svima diže kosa na glavi, jer svi jednako mislimo o sigurnosti naših obitelji i djece – poručila je.

Naglasila je i da je bila na sastanku s prodavateljem kuće te je on kazao kako je voljan već sutra doći u Općinu ako mještani prikupe novac, odnosno ako se može poništiti kupoprodajni ugovor s kupcem s obzirom na to da obje strane moraju biti suglasne. U drugoj varijanti Hlebinčani bi išli u pregovore s novim vlasnikom, a krajnji potez, ako se ne uspije otkupiti kuća, bili bi prosvjedi, kazala je načelnica.

– Imamo svakodnevne probleme s Romima; ne možete vi nekog socijalizirati ako on to sam ne želi. Svi ih učimo ponašanju, no ne možete odrasle osobe odviknuti od alkoholizma koji je najveći problem. Sve ostalo proizlazi iz alkoholizma – okupljanja, ružne riječi, remećenje javnog reda i mira, tučnjave, delikti vezani uz pedofiliju… – objasnila je.

Zoki Horvat ispred Vijeća romske nacionalne manjine u Općini Hlebine dodao je da je on prvi načelnici ukazao na problem dolaska ove problematične obitelji s obzirom na to da ju poznaje.

Snimio Valentino Štefanek.

– Pitao sam načelnicu za savjet što bismo trebali napraviti da ne dođe do njihovog useljenja. Znam koliko sam napora i muke imao da dođemo do ovog što sada imamo, odnosno da smanjimo jaz između Roma i većinskog stanovništva. Dok jedan Rom radi probleme, svi smo mi drugi Romi krivi i protiv toga se moramo boriti – naglasio je.

Javnosti je poslao i poruku.

– Nije ovo diskriminacija, već jednostavno protivljenje takvom načinu ponašanja, kršenju zakona i takvom stilu života. Mi smo protiv tih pojedinaca, ne nacionalne manjine – zaključio je Horvat.

 

Okupili se mještani Hlebina, protive se dolasku problematične romske obitelji u selo

Objavljuje Drava.info u Petak, 25. kolovoza 2023.

zatvori