Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Predstavljena monografija ‘Općina Molve kroz vrijeme….’, Ivančan: U ovom izdanju sve je zabilježeno na ponos nas Molvaraca

U Molvama je večeras u sklopu 30. obljetnice postojanja općine Molve te povodom Dana općine Molve predstavljena monografija naziva “Općina Molve kroz vrijeme….”.

Riječ je o izdanju čiji je nakladnik Općina Molve, odgovorni urednik i stručni priređivač je Hrvoje Gračanin, a izvršna urednica Sanja Lovnički. Autori tekstova su Hrvoje Gračanin, Zoran Turk, Mirna Ladašić i Mario Kolar, dok predgovor potpisuje načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, a pogovor Hrvoje Petrić. Suradnici na monografiji su Matej Ištvan, župnik molvarske Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Zdravko Tuba te Zvonimir Ištvan.

Kako je to prilikom večerašnjeg predstavljanja istaknuo jedan od autora Mario Kolar, važno je da se brine za kulturni život i identitet zajednice te upravo tome služe knjige poput ove monografije.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Molve su jedno od rijetkih mjesta koja se mogu pohvaliti kontinuitetom izdavanja knjiga koje govore ne samo o povijesti, nego i sadašnjosti te o brojnim aspektima općine koji su važni za identitet ovog kraja i ljudi koji u njemu žive. Pozamašan broj stranica ove monografije ne nastanjuje samo tekst, nego i mnoštvo fotografija, dokumenata… Najkraće rečeno, ovdje je sadržana povijest i sadašnjost općine Molve i njezinih stanovnika – poručio je Kolar.

Načelnik Zdravko Ivančan nastavio je kako je ova godina jubilarna za općinu zbog čega je monografija i izdana.

Snimio Tomislav Matijašić.

– U ljudskom životu 30 godina nije puno i vi stariji možete jako puno toga govoriti o onome  što su Molve izgradile kroz ovo vrijeme, a u ovoj monografiji će sve ostati slikovno i tekstualno zabilježeno na ponos nas Molvaraca – istaknuo je načelnik zahvalivši svima koji su sudjelovali u izradi knjige.

Župnik Zdravko Tuba naglasio je pak da nova monografija progovara na više načina.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Slika prenosi ono vidljivo našem ljudskom oku, dok riječi prenose ono što se razvija u ljudskom srcu i ono što srce prenosi dalje. Monografija svjedoči ono što svaki čovjek koji navrati u Marijino svetište može doživjeti u svom srcu i s ponosom ponijeti s ovog našeg krasnog brijega – kazao je.

Urednik i stručni priređivač Hrvoje Gračanin dodao je još kako je riječ o zaista impozantnom izdanju.

Snimio Tomislav Matijašić.

– Moja uloga kao urednika je bila da uravnotežim tekstove i njihov sadržaj. Uz to sam i autor teksta koji se bavi pregledom povijesti molvarskog kraja; za razliku od drugih naselja, općina i gradova u Hrvatskoj, Molve zahvaljujući lokalnim entuzijastima već imaju različita izdanja koja pružaju jako dobru osnovu za novu rekonstrukciju koju sam ja ponudio u ovome povijesnome pregledu. Cilj moga rada je bio da na jednom mjestu ponudim sve što se u ovome trenutku može reći o molvarskoj prošlosti i da to onda posluži kao početna točka za sva buduća istraživanja molvarske povijesti – zaključio je.

 

Promocija monografije Opcine Molve

Objavljuje Podravski radio u Četvrtak, 10. kolovoza 2023. 

zatvori