Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Ljubić: Nema direktne opasnosti, no činimo sve da budemo spremni ako bude potrebe

Na području Podravine završava treći dan obrane od poplava, no i dalje nas očekuje duga i neprospavana noć.

Situacija je i dalje problematična na više lokacija, prvenstveno u Torčecu, Drnju i na Šoderici.

Kako nam je to rekao načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, potok Gliboki u Torčecu miruje, no polagano još uvijek raste.

– I Šoderica raste, ali nadamo se da to neće utjecati na vodostaj Glibokog. U Torčecu mještani, vatrogasci, operativne snage civilne zaštite i djelatnici Hrvatskih voda i dalje rade; grade zečje nasipe i pripremaju se za obranu, iako se nadamo da to neće biti potrebno. No, radi se kako bi sve bilo spremno u slučaju da dođe do prelijevanja Glibokog – naglasio je.

>> FOTO/VIDEO Naselje Torčec u velikoj opasnosti od poplave, Habijan: Angažirano je oko 160 vatrogasaca, pomažu i mještani

>> FOTO/VIDEO Torčanci rade zečje nasipe, Gliboki teče uzvodno i raste

Nažalost, Gliboki radi probleme i u Drnju te Sigecu, nastavio je Ljubić.

– U Drnju se osigurava desna obala, a u Sigecu je već jučer prelio; jedna ulica u Sigecu je nažalost odsječena od ostatka i nekoliko obitelji je evakuirano. Imamo čamac za ostale koji su toj ulici pa da možemo komunicirati s njima te da dobivaju sve potrebne namirnice. Isto tako, nabavljeno je pet agregata jer u toj ulici nema struje. Nadam se da će se tijekom noći situacija početi smirivati i da će sutrašnji dan biti puno bolji – istaknuo je Ljubić.

Snimio Valentino Štefanek.

Kada je pak riječ o vodostaju Drave kod Botova, on od jutra polako pada te prema podacima od 19 sati iznosi 585 centimetara. Usporedbe radi, jutros u 7:30 iznosio je 603 centimetra.

– Ovog trenutka nema direktne opasnosti, ali još uvijek postoji mogućnost prelijevanja i zbilja nekad pušemo i na hladno, ali se pripremamo da ne bi zatrebalo – rekao je.

S obzirom na to da je na Šoderici enormna količina vode što je i vidljivo iz fotogalerija koje smo objavljivali tijekom dana, Ljubića smo pitali kada bi se situacija na toj lokaciji trebala vratiti u normalu, odnosno možemo li u ovom trenutku već razmišljati o bližoj budućnosti.

– To u ovom trenutku nije poznato; djelatnici Hrvatskih voda su u prognozama rekli da kad i prođe glavna opasnost, visina vodotoka u Dravi će postepeno padati, a tada će se početi smirivati i situacija na Šoderici. Sigurno će trebati nekoliko dana da se sve normalizira – napomenuo je.

>> FOTO/VIDEO Provozali smo se čamcem po devastiranoj Šoderici, prizori su šokantni

>> FOTO/VIDEO Šoderica i dalje u problemima, Lazine se brane od poplave

Šteta se pritom mjeri u milijunima.

– Štete su milijunske sigurno – u ovom trenutku ne možemo procijeniti kolike su jer ih ima na privatnim objektima, općedruštvenim objektima, a nažalost i na gospodarskim objektima. Kolike će biti štete, to ćemo znati tek kroz nekoliko dana – poručio je Ljubić.

Za kraj je zahvalio svima koji su tijekom protekla tri dana branili općine uz rijeku Dravu.

– Ljudima treba skinuti kapu i zahvaliti od srca – zaključio je.

 

Ratimir Ljubić o trenutnom stanju obrane od poplava

Objavljuje Drava.info u Utorak, 8. kolovoza 2023. 

zatvori