Srijeda, 8. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Kritično je i u naselju Novačka kod Gole, Milinković: Zahvaljujući budnosti naših službi krenulo se na vrijeme s intervencijom

Zbog rekordnog vodostaja rijeke Drave problemi su se pojavili i u naselju Novačka kod Gole.

Trenutno su na terenu operativne snage, a uz njih je i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković.

– Ovdje smo s određenim brojem ljudi i od prije imamo vreće s pijeskom, na taj smo način spremni. Pratili smo situaciju i zahvaljujući budnosti naših službi krenulo se na vrijeme s intervencijom u suglasju s Hrvatskim vodama – kazao je.

Dodaje kako je jučer na sastanku kod župana Darka Korena dogovoren redoslijed zapovjedanja, a trenutna situacija ga ipak zabrinjava.

– Naravno da brinem oko ovih velikih količina vode, ali vjerujem da smo napravili određene aktivnosti koje će spriječiti neku veću katastrofu. Tako da sam optimist i želim umiriti stanovništvo – zaključuje.

Vatrogasci i mještani slažu nasip kako bi spriječili daljnje prodiranje vodenog vala.

– Jučer je počelo propuštanje nasipa, a do jutros se sve dosta pogoršalo. Morali smo reagirati i pozvati predstavnike Hrvatskih voda koji su brzo stigli. Našli smo se i s načelnikom te zaključili kako moramo hitno intervenirati s obranom i uključiti sve raspoložive snage kako bi se obranili od jačeg proticanja vode ispod nasipa. Ovdje je to jako nezgodno jer je tu stanovništvo i centar samog naselja – kazao je Marijan Vedriš, načelnik Stožera civilne zaštite Općine Gola.

Dodaje kako je za sada situacija pod kontrolom i da se nada kako neće doći do pogoršanja s obzirom na predviđanja za vodostaj.

– Propuštanje se i dalje proširuje, a sada čekamo naputke od Hrvatskih voda gdje da gradimo tunele. U drugim naseljima nema propuštanja, a pratimo sve od Repaša do Gotalova. Ako negdje primijetimo neko veće propuštanje morat ćemo razdijeliti snage i ići dalje s vrećama – istaknuo je.

Prema posljednjim službenim informacijama vodostaj rijeke Drave iznosi 611 centimetara.

 

Kritično je i u naselju Novačka

Objavljuje Drava.info u Ponedjeljak, 7. kolovoza 2023.

 

zatvori