Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: GOMILE SMEĆA Čitatelj upozorava: Ovo je sramota i katastrofa; Hrvatske ceste: Zbog neodgovornih građana odlučili smo zatvoriti odmorište

Strava, užas, katastrofa i sramota.

Riječi su to kojima nam je stanje na Odmorištu Luka na cesti D10 opisao čitatelj koji svakodnevno putuje iz Koprivnice prema Zagrebu.

Svoje riječi potkrijepio je fotografijama i kratkim video uratkom na kojem se vide gomile vreća pune različitog smeća, otpad razbacan na sve strane, pretrpani kontejneri, prljavi asfalt, a situaciju u i pokraj sanitarnih čvorova uopće nije htio komentirati, već je kratko kazao da je ono što bi trebalo biti u WC-u, oko njega. Pita se tko bi uopće ušao u takav WC i je li ovakvo stanje primjereno jednoj zemlji koja se promovira kao turistička destinacija i to pogotovo usred turističke sezone.

Odgovore smo potražili u Hrvatskim cestama u čijoj je ingerenciji spomenuta prometnica i odmorište.

– Svjesni problema s otpadom na navedenom odmorištu, putem ugovornog izvođača redovitog održavanja, u prethodnom periodu ugovorili smo dodatni odvoz otpada s tvrtkom Komunalac Vrbovec. S njima je također bilo dogovoreno i realizirano postavljanje kontejnera za miješani komunalni otpad, s obzirom na to da košare za otpad nisu bile dovoljne, a s ciljem sprječavanja razbacivanja otpada po odmorištu – napominju u svom odgovoru.

Dodaju da usprkos svim naporima i uvedenim dodatnim mjerama osiguranja održavanja, odmorište je nažalost postalo određena vrsta “reciklažnog dvorišta”.

– Osim kućnog komunalnog otpada dovozi se i građevinski otpad – šuta, cigla, crijep, kante od boja, te glomazni otpad – stari kreveti, kauči, stolice. Također, u periodu kasne jeseni, učestalo se dovoze iznutrice od životinja, kao i uginule domaće životinje te druge vrste opasnog otpada. U tim slučajevima, posebno se ugovara odvoz tih vrsta otpada, a što smo tijekom godina kontinuirano provodili. Napomenuli bismo kako su dovozom svih spomenutih vrsta otpada, na odmorištu počele obitavati i sve vrste glodavaca kao što su štakori, miševi i zmije. Iz tog razloga kontinuirano vršimo i deratizaciju na predmetnom odmorištu. Sve navedeno iziskuje velika financijska izdavanja koja su potrebna za funkcioniranje odmorišta, a koja se ne bi morala izdvajati da se otpad na ovaj način ne odbacuje, to jest da se odmorište ne koristi kao odlagalište – objašnjavaju.

Ističu kako je, na primjer, 10. kolovoza izvršeno kompletno čišćenje odmorišta od svog otpada te je tom prilikom odvezeno više od 3.500 kilograma otpada što je izvagano na odlagalištu.

– Otprilike tjedan dana kasnije odmorište je ponovno bilo izgleda kao prije kompletnog čišćenja, i tu ne mislimo na otpad u kontejnerima koji se redovito odvozi, već na odbačeni glomazni i građevinski otpad. Zbog svega navedenog, bili smo prisiljeni pokrenuti proceduru zatvaranja odmorišta – zaključuju.

zatvori