Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO: DRAVA RASTE Ljubić: Sve žurne službe su u pripravnosti, no poslijepodne se očekuje stagnacija

Prema posljednjim mjerenjima koja su provedena u osam sati, vodostaj Drave kod Botova iznosi 505 centimetara.

Postoji li razlog za zabrinutost, pitali smo načelnik Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije Ratimira LJubića koji nam je rekao da su tijekom noći proglašene redovne mjere obrane od poplava.

– Drava bi do popodneva trebala rasti, ali nakon toga prognozira se stagniranje. Mura je prema posljednjim podacima počela stagnirati, tako da se zasad čini da neće biti potrebe za intervencijama. Naravno, sve pratimo, sve žurne službe su u pripravnosti i svi načelnici općina su obaviješteni – rekao nam je Ljubić.

Dodajmo da vodostaj iznad 500 centimetara prelazi u stanje izvanrednih mjera, a mjeri se svakih pola sata. Tako je primjerice jučer u osam sati iznosio 400 centimetara što će reći da je vodostaj Drave kod Botova u 24 sata porastao za 105 centimetara.

Što se tiče vremenske prognoze za naše područje, Državni hidrometeorološki zavod navodi da će danas biti promjenjivo oblačno, povremeno s kišom te pljuskovima i grmljavinom, lokalno moguće izraženijim. Poslijepodne su moguća kraća sunčana razdoblja. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni. Najviša dnevna temperatura zraka od 20 do 23 °C.

Naša ekipa obišla je nekoliko lokacija, kako izgleda situacija na Botovu i u Repašu pogledajte u fotogaleriji.

Izvor: Hrvatske vode

zatvori