Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO Umirovljenici iz Rasinje susreli se s mađarskim prijateljima: Usprkos jezičnoj barijeri, druženje je proteklo u izvrsnoj atmosferi

Članice i članovi Udruge umirovljenika Matice Općine Rasinja posjetili Mađarsku kako bi uzvratili posjet prijateljskoj Udruzi umirovljenika u mjestu Taska.

Ana Mlinarić za stranice Općine Rasinja istaknula je tako da su se umirovljenicima pridružili i općinski načelnik Danimir Kolman, predsjednik Općinskog vijeća Općine Rasinja Zvonimir Fajfarić te dugogodišnja prevoditeljica susreta Jelena Kuruc.

– Usprkos jezičnoj barijeri, uz pomoć prevoditeljice kao komunikacijskog mosta, druženje je proteklo u izvrsnoj prijateljskoj atmosferi i razmijenjene su informacije o različitim aspektima života u jednoj i drugoj sredini. Bili smo srdačno dočekani i pozdravljeni od predsjednice Udruge umirovljenika Patyna Marte i načelnika Općine Gadany Alberta te im je nakon toga predsjednik naše udruge Josip Smok uručio prigodne poklone. Kako je svako druženje obogaćeno dodatnim sadržajem, ovaj puta je to bio posjet gradu Keszthely u kojem je u sklopu turističke ponude značajan posjet dvorcu Festetics – naglasila je Mlinarić.

Uz to, u mjestu Taska posjetili su i katoličku crkvu čiji je zaštitnik Sveti Martin, a na dan tog sveca slavi se njihov Dan Općine.

– Posjetili smo i privatnu destileriju rakije Medicina Hungariqum gdje su zainteresirani dobili informacije o tehnološkom procesu proizvodnje “palinke”. Nakon sadržajne ponude naših domaćina “za dušu”, bili smo ugošćeni i bogatom ponudom jela, pića i slastica, a ljubitelji plesa mogli su zaplesati uz glazbu sastava Retrokon. Obogaćeni novim saznanjima i pozitivnim osjećajima zbog toplog prijema mađarskih prijatelja, vratili smo se u ponoć svojim domovima – zaključila je.

zatvori