Nedjelja, 19. svibnja 2024.

FOTO U Kladarama održana završna konferencija projekta ‘Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici’

U prostorijama Društvenog doma u Kladarama održana je završna konferencija projekta “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” čiji je nositelj bila Udruga Čuvarice kulturne baštine iz Kladara u partnerstvu s Udrugom žena Gušćarice iz Grabrovnice te Općinom Pitomača.

Projektom se željelo mladima u dobi od 15 do 30 godina približiti kultura, tradicija i običaji, kao i očuvanje istog, i to kroz 10 različitih radionica i predavanja u periodu od osam mjeseci tijekom 2023. godine. Ciljevi projekta, usmjereni na unaprijeđenje kvalitete života mladih u ruralnim sredinama, bili su podizanje informiranosti mladih o njihovim pravima i mogućnostima, poticanje mladih za preuzimanje i prakticiranje uloge aktivnog građana, podizanje razine vještina, znanja i zapošljivosti, informiranje o programima i uslugama koje nudi lokalna zajednica te smanjenje rizika od ulaska u NEET kategoriju. U

– Završio je projekt “Aktivni i perspektivni u svojoj zajednici” kroz koji smo ukupno proveli 21 radionicu koje su generirale oko 450 sudionika, od toga oko 350 sudionika mlađih od 30 godina što nam je zapravo dobar pokazatelj jer je projekt bio namijenjen mlađima od 30 godina. Održane su radionice kuhanja, kinčanja, izrade ukrasa od otpadnih materijala, crtanja i slikanja starinskim tehnikama, izrade sapuna i prirodne kozmetike, štrikanja, tkanja i našivavanja te edukacijske radionice – rekao je voditelj projekta Karlo Giba.

Nagalsio je kako se usporedno uz završnu konferenciju provodila i anketa pomoću koje će saznati što se svidjelo sudionicima, a što nije, te na koje bi se radionice sudionici voljeli usmjeriti u budućnosti.

– Jako smo zadovoljni provedbom ovog projekta, posebice odazivom sudionika, iako to možda nekad nije izgledalo kao neki veliki broj, no na kraju smo došli do famozne brojke od 450 korisnika, od kojih je 350 mlađih od 30 godina. Za nas je to veliki uspjeh i značaj s obzirom na to da se fokusiramo na to da se prenose običaji i kulturna baština na mlađe naraštaje i generacije. Projekt je rezultirao dobrom kohezijom mladog i starog stanovništva, iako je većina voditeljica bila starija od 30 godina što se na kraju pokazalo poprilično dobro jer se pojavljuju mladi ljudi koji imaju dodatna pitanja i dolaze ponovno naučiti nešto novo ili ponoviti gradivo – rekla je predsjednica Udruge Čuvarice kulturne baštine Kladare Majda Kodžaga.

Dodala je kako udruga planira nastaviti s ovakvim projektima i aktivnostima.

– Prijavili bismo jedan novi projekt koji bi također bio usmjeren na mlađe naraštaje i generacije, ali opet s ciljem spajanja mladog i starog stanovništva ne bi li se popunilo slobodno vrijeme u ovom ruralnom području. Ipak smo mi još uvijek u kategoriji nerazvijenih područja gdje treba više ovakvih sadržaja, posebice onih koji će osigurati da mladi izbjegnu NEET mrežu i da si osiguraju dodatne uvjete kako bi se lakše zaposlili. Smatramo da putem ovakvih projekata, posebice putem edukativnih radionica pisanja životopisa, zamolbi pa i učenja o financijskim bespovratnim sredstvima koja su im dostupna, možemo mladima olakšati život u ruralnom području i pokazati im koje mogućnosti mogu dobiti, dok ujedno s tim spajamo očuvanje kulturne, materijalne i nematerijalne baštine – zaključila je Kodžaga.

Spomenimo da je ukupna vrijednost projekta iznosila malo više od 13.000 eura.

zatvori