Četvrtak, 2. svibnja 2024.

FOTO Tradicionalni Dani Pečenjakov u Pitomači okupili mnoštvo ljudi, posjetitelji su mogli kušati i zaboravljene starinske delicije od kukuruza

Mještani Pitomače i drugi posjetitelji, i ove su godine mogli uživati u veseloj eno gastronomskoj manifestaciji, 16. po redu Danu pečenjakov.

Riječ je o manifestaciji koju već tradicionalno organiziraju Dečki z Dravske u suradnji s Općinom Pitomača, Turističkom zajednicom općine Pitomača i Komunalno d.o.o. Pitomača.

Za kuhanje i pečenje pečenjaka pobrinuli su se mladi i stari Dečki z Dravske.

– Jako mi je drago vidjeti koliko je mladih osoba prihvatilo ovu manifestaciju. Iako su nositelji svega Dečki z Dravske, mi koji smo krenuli s ovom tradicijom, nismo više dečki, ali zato su tu mladi dečki i mlade cure koji nastavljaju ono što smo mi započeli. U početku smo sve radili u ulici, a danas je tu čitav niz sponzora zbog čega je ovo postala jedna manifestacija specifična za naš kraj. Bit ću neskroman i reći da vidim perspektivu, ljudi su željni okupljanja, druženja pa čak i pečenjaka i nama je ovo vrlo jednostavno veselje – rekao je začetnik manifestacije Siniša Tišljar.

Manifestacija se zbog najavljenog lošeg vremena i kiše po prvi puta preselila na izmijenjenu lokaciju i to pod šator kod stadiona Nogometnog kluba Pitomača, no ni to nije spriječilo veliki odaziv i izvrsnu atmosferu.

– Izuzetno smo ponosni na kompletnu lokalnu zajednicu koja je uključena u ovu manifestaciju. Unatoč najavljenom lošem vremenu i novoj lokaciji, vidim da apsolutno ništa ne znači gdje si nego s kim, a to se i ovaj put pokazalo. Velika zahvala ide našim Dečkima z Dravske, ali i Komunalnom d.o.o. Pitomača kao i svim onim udrugama koje sudjeluju u ovoj manifestaciji. S obzirom na to da je ova manifestacija prije 16. godina započela u jednom obiteljskom dvorištu, iz godine u godinu je rasla do te mjere da sada svake godine imamo nekoga od naših poznatih hrvatskih izvođača, a ove godine je to bio sastav Mejaši koji su ponovno priredili vrhunsku zabavu – kazala je direktorica Turističke zajednice Općine Pitomača Ivona Pankaz te dodatno zahvalila Hrvatskoj turističkoj zajednici koja je i ove godine prepoznala Dan pečenjakov u Pitomači kao lokalnu manifestaciju od velikog značenja.

Osim pečenjaka, posjetitelji su mogli kušati i razne, zaboravljene starinske delicije od kukuruza koje su pripremale članice udruga žena s područja općine Pitomača.

Uz napuhance i nogomet u manifestaciji su uživali i najmlađi dok je u večernjim satima sve posjetitelje raspjevao i rasplesao Tamburaški sastav Mejaši.

zatvori