Petak, 3. svibnja 2024.

FOTO Tajnica županijske Obrtničke komore Marinela Bašić: Izazovi postoje, no trebamo ih gledati kao prilike

Marinela Bašić od početka godine nova je tajnica Obrtničke komore koprivničko-križevačke županije.

Podsjetimo, Bašić je mjesto tajnice naslijedila krajem prošle godine od Bože Baraća koji je tu funkciju obnašao gotovo četvrt stoljeća, a s 31. prosinca prošle godine otišao je u zasluženu mirovinu.

Bašić, koja je po struci magistrica poslovne ekonomije, četiri godine već je provela u komori zbog čega je itekako bila upoznata s novom funkcijom.

– Cijeli sustav i općenito posao kao takav nije mi nepoznat. Posao u komori mi je bio prvi posao; bila sam tu na stručnom osposobljavanju te sam nakon toga počela i raditi ovdje, a najviše sam radila na poziciji suradnice u obrazovanju. S obzirom na to da u komori uskačemo jedni drugima, prošla sam sva radna mjesta te sam se dobro upoznala s komorskim radom – istaknula je Bašić.

Snimio Valentino Štefanek.

Dodala je kako smatra da se  dobro snašla na novom radnom mjestu.

– S funkcijom naravno dolazi i puno veća odgovornost, ali i više posla. Smatram da mi je velika prednost kod dolaska na ovu funkciju to što sam bila upoznata s radom, a što mi sada uvelike olakšava trenutni posao – rekla je.

Još je objasnila da je njen posao zapravo rukovođenje komorskim uredom i organizacija rada komorskog ureda. Također, njen zadatak je osiguravati koordinaciju između komora i drugih institucija te provoditi zaključke upravnih tijela.

Snimio Valentino Štefanek.

– Posao nudi mogućnost napretka što me veseli. U komori na svakodnevnoj bazi radimo poslove na puno područja savjetovanja, odnosno stručne pomoći obrtnicima i onima koji to tek žele postati. Radimo poslove na području obrazovanja jer komora ima javne ovlasti u području strukovnog obrazovanja, provođenju majstorskih ispita, ispita stručne osposobljenosti, licenciranja i ostalih poslova u tom dijelu. Organiziramo i nastupe na sajmovima za obrtnike te provodimo projekte koji su financirani iz Europskih sredstava iz kojih i financiramo dio rada – kazala je.

Posla je puno i razlikuje se iz dana u dan, nastavila je.

– Komora prije svega zastupla i predstavlja interese obrtnika pred tijelima države te jedinica lokalne i regionalne samouprave. Uz to daje određene prijedloge i mišljenja na sve propise i zakone koji se donose u toj oblasti obrtništva Bavimo se i savjetovanjem i stručnom pomoći vezanom za poslovanje obrtnika koji rade, ali i onih koji u taj svijet tek ulaze. Organiziramo nastupe na sajmovima, a isto tako postoji mogućnost korištenja određenih pogodnosti u sklopu projekta HOK+. Pomažemo obrtnicima i na prijavi za natječaje, bilo da su to prijave na nacionalnoj razini ili natječaji koje raspisuju jedinice lokalne i regionalne samouprave – objasnila je Bašić.

Komora je zapravo svojevrsni servis za obrtnike.

Snimio Valentino Štefanek.

– Sve ono što ih muči, ako imaju kakav problem i ako im mi možemo kao institucija pomoći, pozivam ih da nam se obrate i da iskoriste što smo ovdje i što radimo za njih. Sva pitanja koja imaju, mogu nam uputiti preko maila, telefona ili doći u komoru i osobno pitati. Na sva pitanja pokušat ćemo dati odgovore u što kraćem vremenu te im pomoći koliko god budemo mogli, jer smo mi tu za i zbog njih – naglasila je.

Bašić je naglasila i da su poboljšanja i unaprjeđenja uvijek moguća, a to je i ono što planira raditi u budućnosti.

– Moram naglasiti da je prethodni tajnik kroz sve ove godine obnašanja dužnosti dao jako puno za doprinos obrtništvu, ali i komorskom sustavu kao takvom. Moj je najveći izazov približavanje komore obrtnicima i upoznavanje obrtnika s našim radom – kazala je nastavivši kako izazovi uvijek postoje, ali smatra da ih treba gledati kao prilike.

Što se tiče stanja u obrtništvu u našoj županiji, zadovoljna je trenutnom situacijom.

Snimio Valentino Štefanek.

– Obrtnici su tijekom godina, a posebno kroz vrijeme pandemije, pokazali da su prilagodljivi i da su vrlo važan dio gospodarstva. Imamo veliki porast u odnosu na prošlu godinu; na području županije s 30. lipnja imali smo 1.940 obrtnika što je velika brojka. U odnosu na isto razdoblje prošle godine, riječ je o porastu za 171 obrt više. Ta brojka kontinuirano raste – otkrila je.

Kontinuirano raste i broj prijavljenih obrta u odnosu na odjavljene, ali i broj zaposlenih osoba u obrtima. Tako je krajem lipnja ove godine u obrtima ukupno bilo zaposleno 4.200 osoba što je četiri i pol posto više u odnosu na prošlu godinu.

– Moramo dodati  činjenicu da u radu brojnih obrtnika pomažu članovi obitelji tako da je stvarna brojka još veća. Sve su to brojevi koji pokazuju stanje i koji pokazuju da je obrtništvo prilagodljivo i otporno na sve izazove koji postoje – rekla je.

Bašić je na kraju poručila kako će u budućnosti svoj rad orijentirati na približavanju komore obrtnicima.

– Smatram da je to najvažnije, jer puno obrtnika ni ne zna na koje načine im mi možemo pomoći u radu. Cilj i plan je uspostaviti i razvijati partnerske odnose s institucijama koje u mnogo čemu daju doprinos obrtništvu i komorskom sustavu kao takvom. Planova ima, uvijek ima i izazova. Veselim se budućnosti i smatram da možemo napraviti dobar posao – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori