Utorak, 1. listopada 2024.

FOTO Podijeljeni sigurnosni prsluci za prvašiće, Koren: Djeci treba sugerirati da ih koriste bez obzira na to sviđa li im se ili ne

Projekt podjele sigurnosnih prsluka tradicionalna je akcija koja se provodi u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Koprivničko-križevačke županije, a ovo je već 11. godina podjele sigurnosnih oznaka za prvašiće.

Kazao je tako župan Darko Koren na sastanku s ravnateljima osnovnih škola uoči početka nove školske godine.

Župan je istaknuo kako svaka nova školska godina sa sobom nosi i niz određenih izazova te problema, ali i da je ove godine nabavljeno nešto manje sigurnosnih oznaka nego prethodne.

– Ove godine nabavljeno je 29 oznaka manje nego prošle. S tim ne možemo baš biti sretni, ali moramo vjerovati da će se i taj trend jednom promijeniti – kazao je.

Dodao je i kako je provedeno jako puno ulaganja te je najavio svečano otvorenje Centra kompetentnosti.

– Iza nas je velik investicijski ciklus, a uloženo je oko 20 milijuna eura u izgradnju sportskih školskih dvorana u općinama. Također, potpisali smo ugovore s prijevoznicima i time osigurali prijevoz učenika srednjih škola kroz javnolinijsku uslugu. Izvorna ulaganja u prijevoz iznosila su oko milijun eura, a sufinanciramo i prijevoz učenika osnovnih škola. Ulagali smo i u centre kompetentnosti, a svečano otvaranje bit će u ponedjeljak, na dan početka nastave – kazao je.

Također, župan Koren uputio je apel svim vozačima da obrate pažnju na prostore koji su označeni oko škola te da paze na najmlađe.

– Kada smo se već potrudili da osiguramo ove oznake, djeci treba sugerirati da ih i koriste, bez obzira na to sviđa li im se to ili ne – zaključio je.

Dragutin Guzalić, ravnatelj Županijske uprave za ceste, kazao je kako su se vrlo rado odazvali pozivu župana da i ove godine budu sudionici akcije.

– Svih ovih godina pratimo i taj demografski element. Kada smo počeli 2013. godine bilo je 1.050 prvašića, a danas smo pali na 928. No, svakako je važno da učenici tih prvih dana nose trokute i apeliramo na ravnatelje da to prenesu svojim učiteljima – istaknuo je te dodao kako će s prslučićima učenici ipak biti uočljiviji jer su reflektirajući i imaju oznake.

Rekao je i kako osim ove akcije Županijska uprava za ceste čini mnogo i na drugim poljima kako bi se osigurala sigurnost.

– Ulažemo u cestovnu infrastrukturu i ove godine smo iskoristili situaciju i uspjeli smo ostvariti značajna sredstva iz Europske unije za obnove cesta te obnovili 35 kilometara da budu sigurnije za prometovanje. Ovih dana krenut ćemo s 20 kilometara modernizacije i obnove kolnika, a još pet kilometara modernizacije odnosit će se na obnovu iz makadama u asfalt – navodi.

Dodaje i kako su autobusna stajališta jako važna te da su trenutno neka stajališta neprikladna.

– No svake godine legaliziramo nekoliko autobusnih mjesta kako bi bila sigurna i označena prema zakonu – napomenuo je.

Darko Zvonar, ravnatelj Osnovne škole Sidonije Rubido Erdody Gornja Rijeka, se uime ravnatelja zahvalio na simboličnoj i dugogodišnjoj akciji za one najmlađe i najvažnije.

– Iako ih je ove godine na županijskoj razini manje, u Gornjoj Rijeci ih je više nego prošle godine. Također, sve ove stvari ne bi samo njima trebale, već i odraslima koji mogu biti zaboravni i neodgovorni, a pogotovo kod onih koji se prvi puta susreću i kreću na novi životni put – rekao je te dodao kako je važno da prvašićima prvi školski dani budu što bezbrižniji i vedriji.

Slušaj uživo
zatvori