Utorak, 21. svibnja 2024.

FOTO Počela berba rajčica na poljima Podravkinih kooperanata, Kezele: Želimo da u budućnosti Podravina bude baza za proizvodnju rajčice

Trenutno je u tijeku berba rajčica na Podravkinim, ali i na poljima Podravkinih kooperanata u Kozarevcu te je u planu proizvodnja od ukupno 13.000 tona rajčice.

Direktor sektora poljoprivrede Dalibor Kezele rekao je kako je ovo područje tradicionalno za uzgoj povrća.

– Na Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Pandur napravili smo prvu ponovnu proizvodnju rajčice na kontinentu te smo ove godine odlučili rasteretiti istarsku proizvodnju te ju dopuniti proizvodnjom na kontinentu – istaknuo je.

Dodao je kako je geografsko područje sadnje rajčice na kontinentu prošireno od Međimurske županije do Virovitičko-podravske županije.

– Osim dva obiteljska gospodarstva koja se nalaze u blizini Kozarevca te na području Koprivnice, sami smo kao Podravka pokrenuli vlastitu poljoprivrednu proizvodnju. Na 82 hektra smo zasadili rajčicu i imat ćemo berbu rajčice i na području općine Hlebine. Još je nekoliko obiteljskih gospodarstava na području Đurđevca, a za budućnost gledamo da nam ovo bude baza za proizvodnju rajčice jer je iskustvo u proizvodnji povrća nemjerljivo s nekim drugim terenima – kazao je.

Snimio Valentino Štefanek.

Napomenuo je i kako će se iduće godine otvoriti tvornica za preradu rajčice u gradu Varaždinu u tvornici Kalnik koja će biti specijalizirana za preradu voća, povrća i rajčice te će to biti centar i baza za preradu svih poljoprivrednih proizvoda.

Istarsko područje neće ostati zanemareno jer, kako kaže, u Istri su ove godine imali 110 hektara posađene rajčice.

– Ova godina je u Istri bila iznimno dobra jer smo imali puno sunčanih dana, a za razliku od ranijih godina kada su bile suše, ova godina je imala stabilne oborine. Istarski prinosi bili su solidni bez obzira na pojedine udare vjetra i kišu – rekao je.

Kada je riječ o klimatskim utjecajima dodao je da je sve bilo vrlo zahtjevno.

– Naši kooperanti su isto kao i mi imali puno šteta od tuče i velikih količina oborina. Unatoč tomu očekujemo da ćemo ove godine od planiranih 14.000 tona ubrati i preraditi 12.000 tona u našoj tvornici u Umagu – navodi.

Povećanje kapaciteta i potrebe za rajčicom na tržištu dovelo je do širenja mreže kooperanata, a širi se i geografsko područje uzgoja.

– Za iduću godinu imamo u najavi 450 hektara, a od toga zadržavamo 110 u Istri te imamo novih 320 na kontinentu. Tek smo počeli i u fazi smo razgovora i pregovora, a na sve to očekuju nas i investicije u daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje – rekao je.

U samu mehanizaciju je u protekle dvije godine uloženo tri milijuna eura, dok je kupljen novi kombajn za branje rajčica vrijedan 30.000 eura.

– Njegova efikasnost je velika i nismo htjeli kupovati rabljene strojeve ili stare strojeve, nego smo uzeli novi kombajn koji može pokriti naše potrebe kada je riječ o kapacitetu – zaključuje.

Marijan Pandur, vlasnik jednog od obrta za proizvodnju i preradu, jedan je od kooperanata na čijem se polju sadi i bere rajčica. Na njegovoj poljoprivrednoj površini zasađena su oko četiri hektra.

– Kod mene je pobran jedan hektar, a sutra ćemo početi s ostatkom. Za sada je količina zadovoljavajuća, a prosjek je oko 95 tona po hektru. Kvaliteta koju sam vidio prema analizi je u redu. S Podravkom radim od 2017. godine i zadovoljan sam suradnjom. Na ovaj način sigurni smo da ćemo sve naplatiti i da će nam sva roba biti otkupljena. Cijene su također korektne i time smo zadovoljni – zaključio je.

Snimio Valentino Štefanek.
zatvori