Srijeda, 1. svibnja 2024.

FOTO/VIDEO Naselje Torčec u velikoj opasnosti od poplave, Habijan: Angažirano je oko 160 vatrogasaca, pomažu i mještani

Naselje Torčec u velikoj je opasnosti od poplave.

Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, rekao je kako zbog poplave na Šoderici isto tako nizvodno prijeti opasnost i za područje Torčeca.

– Ovdje se okupio velik broj ljudi, angažirano je oko 160 vatrogasaca, a imamo i oko 100 mještana koji su nam voljni pomoći u obrani od poplave. Potok Gliboki još uvijek prihvaća velike količine vode koje će tijekom dana dotjecati i ugrožavati ovo područje. Sada je vrijeme da pripremimo obranu od poplava koristeći sve dostupne resurse Hrvatskih voda, ali i opremu koju stanovništvo ima u privatnom vlasništvu – ističe te dodaje kako su već sada započeli s prekopavanjem ključnih mjesta.

Habijan također smatra kako trebaju biti na oprezu jer i lijeva i desna strana potoka mogu ugroziti stanovništvo, stambene objekte i gospodarske objekte.

– Do sada smo potrošili osam kamiona pijeska i uz pomoć mještana i vatrogasaca to se uspješno razmjestilo. Očekujemo da dođe još kamiona, a ovisno o tome kako će se razvijati situacija ćemo braniti i same stambene objekte koji se nađu u opasnosti – kazao je.

Dodaje kako će fokus biti i na samom mjestu Drnje jer je područje Dravske ulice još uvijek ugroženo.

Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj kazao je kako su tek jučer u ponoć shvatili da se prodor na Šoderici puni enormno brzo.

– Taj protok nosi vodu na najnižu moguću točka koja je na strani između Torčeca i Drnja, prema potoku Gliboki i tu od tri sata u noći pokušavamo braniti područje. Cilj nam je zadržati vodu kako ne bi otišla nizvodno prema Drnju – ističe.

Načelnik Dombaj naglašava kako je dva dana kvalitetne obrane omogućilo da se Dravska ulica obrani, a važno je i da se taj status zadrži te da se pojača obrana Torčeca.

– Puno toga ovisi o daljnjim pritocima iz Šoderice, svjesni smo da ako Drava ne padne barem za pola metra, teško da će se tok smanjiti. Drugu opciju nemamo i moramo biti maksimalno pripravni i odraditi sve na vrijeme kako bismo izbjegli najgori slučaj da voda krene prema Drnju – kazao je te dodao kako je u Torčecu najugroženija Ulica braće Radić.

Zaključuje kako mjesta za paniku nema te vjeruje kako ipak mogu odgovoriti na sve zahtjeve koji će se javljati tijekom dana.

 

Načelnik Općine Drnje Petar Dombaj o stanju u Torčecu

Objavljuje Drava.info u Utorak, 8. kolovoza 2023.

 

Torčec se sprema za vodeni val

Objavljuje Drava.info u Utorak, 8. kolovoza 2023.

 

zatvori