Nedjelja, 28. travnja 2024.

FOTO Najbolji županijski orači natječu se na parceli u Koprivničkom Ivancu

U tijeku je natjecanje orača Koprivničko-križevačke županije, a održava se na parceli u poslovnoj zoni Koprivnički Ivanec koja se nalazi uz županijsku cestu Koprivnica – Đelekovec.

Ovo tradicionalno 21. natjecanje započelo je jutros probnim oranjem natjecatelja, zatim je uslijedilo izvlačenje startnih brojeva i postrojavanje traktora, a nakon službenog otvorenja počelo je natjecanje. Spomenimo da se uskoro očekuje i proglašenje pobjednika i svečana dodjela nagrada.

Podsjetimo, Udruga orača Koprivničko-križevačke županije djeluje od 2007. godine i u tom razdoblju njeni članovi su ostvarili brojne uspjehe, od prvaka na nacionalnoj razini do sudjelovanja na svjetskim natjecanjima u oranju. Županijska udruga orača je jedna od najuspješnijih u Hrvatskoj i jedina koja je dosad održala čak 20 službenih natjecanja orača, a spomenut ćemo da je na prošlogodišnjem državnom natjecanju ostvarila ukupno prvo mjesto. Valja podsjetiti i kako njeni članovi svake godine na državnom natjecanju ostvaruju sjajne rezultate, a u plejadi vrhunskih orača s područja županije najzapaženije rezultate je ostvario Saša Višak koji je bio prvak Hrvatske u oranju četiri puta, prvak županije devet puta, a nastupio je i na svjetskim prvenstvima u Engleskoj, Keniji i SAD-u.

Dodajmo da Županija od samih početaka pruža podršku udruzi i to kroz kupnju natjecateljskih plugova, održavanjem opreme, organizacijom natjecanja i drugim aktivnostima i jedna je od rijetkih županija koja na taj način podržava svoje orače.

zatvori