Petak, 17. svibnja 2024.

FOTO Dan Virovitičko-podravske županije obilježen i u knjižnici – predstavljen pretisak knjige i projekt ‘Potrubi za knjigu’

Povodom obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije u Gradskoj knjižnici i čitaonici Virovitica predstavljen je pretisak knjige znamenitog hrvatskog povjesničara Ferde Šišića iz 1896. godine pod nazivom “Županija Virovitička u prošlosti” te je održana i završna konferencija EU projekta “Potrubi za knjigu”.

Predstavljanju knjige i završnoj konferenciji, između brojnih drugih, nazočila je i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, kao i virovitičko-podravski župan Igor Andrović, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin te saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković.

>> Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek u radnom posjetu Virovitičko-podravskoj županiji

– Drago mi je da smo danas u Gradskoj knjižnici obilježili ove događaje koje smo organizirali povodom 30. obljetnice osnutka Virovitičko-podravske županije kao regionalne samouprave. Projekt “Potrubi za knjigu”, hvalevrijedan je projekt za cijelu županiju. Gradska knjižnica kupila je jedan bibliobus koji će biti za žitelje 13 općina i 25 naselja na području županije. Sva ona mjesta koja su možda prometno izolirana, sada će imati dostupnu književnu građu kao i sva djeca i odrasli koji žive u gradovima i posjeduju gradske knjižnice. Bit će 38 stajališta, a bibliobus će voziti dva puta mjesečno. Na taj način će svi žitelji moći sudjelovati u kulturnim i obrazovnim aktivnostima. Iako je projekt završio, županija se kao projekt obvezala idućih pet godina sufinancirati održivost projekta u iznosu od 255.000 eura gdje će se financirati sve aktivnosti i osobe koje rade na ovom projektu – rekao je Andrović.

Kada je riječ o pretisku knjige Ferdinanda Maksimilijana pl. Šišića “Županija Virovitička u prošlosti”, u njemu se mogu iščitati povijesne okolnosti nastanka županije te promjene nastale ratnim djelovanjem i osvajanjem područja od 16. stoljeća pa do oslobođenja 1687. godine.

– Riječ je o pionirskom djelu za povijest Virovitice i Virovitičko-podravske županije, jer je ono zapravo jedino kvalitetno, sustavno i historiografsko djelo za ovaj prostor koje je aktualno sve do današnjeg dana. Šišić nam je na vrlo akribičan, jednostavan i pitak načina dao čitav pregled povijesti ovoga prostora, od rimskih vremena pa sve do suvremenosti. Ono što posebno izdvaja knjigu jest i dob autora, kada je on to djelo pisao i objavio. Objavio ga je s 27 godina života, kao zapravo novi nastavnik na Osječkoj realki. Dobio je posao i zadatak tadašnjeg Virovitičkog podžupana, konkretno 21. svibnja 1895 g. kako bi napisao to djelo, a već je zapravo za Jurjevo 23. travnja 1896. napisao predgovor tog djela, dakle napisao ga je u nešto manje od godinu dana. Što je dodatno značajno je da se u ovom djelu po prvi puta donose detaljno opisane stare latinske isprave, kvalitetno prevedene, i to djelo je osnova za daljnje istraživanje povijesti Virovitice i Virovitičko-podravske županije – rekao je Smiljanić istaknuvši kako je knjiga otisnuta u 100-tinjak primjeraka te je i digitalizirana.

zatvori