Nedjelja, 5. svibnja 2024.

FOTO Biljana Marković od malih nogu voli Barbie lutke, a danas ih u kolekciji ima više od 150: Lijepo se vratiti u djetinjstvo i načas pobjeći od ‘stvarnog’ svijeta

Svijet je obuzela Barbiemanija i to upravo zahvaljujući novom filmu koji puni kino dvorane.

Barbie lutke dugi su niz godina popularne te su ujedno, mogli bismo reći, i jedan od najprepoznatljivijih simbola djetinjstva, a što potvrđuje i uspješnica nedavno objavljenog Barbie filma koji već tjednima puni kino dvorane diljem svijeta, a oduševljava i koprivnički publiku.

I Biljani Marković barbike su obilježile djetinjstvo, no ljubav prema ovim specifičnim lutkama nastavila se i u njenoj odrasloj dobi pa je tako nedavno u Dječjem vrtiću Fijolica u Novigradu Podravskom zainteresiranoj javnosti predstavila svoj pomalo neobičan i jedinstven hobi i uzrokovala novi takozvani Barbie “boom” u lokalnoj zajednici.

Naime, Marković već 20-ak godina skuplja Barbie lutkice te ih u svojoj impresivnoj kolekciji trenutno ima više od 150, a spomenuta izložba naziva “Moje igre, moji snovi” bila je prilika da neke od njih zasjaju punim sjajem pred očima šire javnosti, odnosno mnogobrojne publike. Kako nam je to i sama rekla, do ideje o izložbi došlo je zapravo sasvim slučajno.

– S kolegicom sam pričala o svojem hobiju i ona je predložila da bi prilikom proslave 25. obljetnice Dječjeg vrtića Fijolica mogli postaviti izložbu mojih lutaka. To je bio povod, a poklopilo se i s izlaskom Barbie filma zbog čega je izložba izazvala uistinu veliki interes – napomenula je.

Reakcije na predstavljenu kolekciju su, naravno, bile pozitivne.

– Svi su oduševljeni; starije generacije su se vratile u djetinjstvo, a mlađe su imale prilike vidjeti nešto što ne mogu vidjeti svaki dan i nešto što je u principu naša povijest. Takve lutke više nemate gdje ni vidjeti ni kupiti – poručila je Marković i još objasnila da je izložba bila otvorena jedno popodne tijekom dana otvorenih vrata spomenutog vrtića, no nada se da će biti prilike za novim izlaganjima.

Već smo spomenuli da Marković ljubav prema ovim lutkama gaji od malih nogu, dok se samim hobijem počela baviti nešto kasnije, ispričala nam je.

– Od malena obožavam Barbie lutke, vjerojatno kao i svaka djevojčica iz moje generacije. One su nam bile nešto nedostižno i zahvaljujući mami i tati te baki i teti koje su bile u Italiji, imala sam prilike dobiti nekoliko različitih primjeraka, ali sam uvijek maštala “Uh, da mi je još koja”. Kada sam odrasla dobila sam mogućnost da si i sama nešto kupim pa sam nadoknadila ono što nisam imala u djetinjstvu, a isto tako je zapravo sve i počelo – istaknula je Marković.

Objasnila je i da je u Hrvatskoj dosta teško doći do određenih primjeraka lutaka zbog čega ih je ponajviše naručivala iz Amerike, a u svojoj kolekciji posjeduje podosta atraktivnih i neobičnih lutaka, dok su njoj osobno najdraže Holiday Barbie lutke te one koje je dobila od njoj posebnih ljudi.

– Intenzivnije sam počela pratiti oglase kada su se rodile moje cure Ena i Zana i kada smo počeli gledati lutke za njih. Jedini uvjet da lutka dođe u moju kolekciju je da se meni svidi; meni mora biti lijepa i moram si ju moći priuštiti. Imam neke potpune kolekcije, to su ove novije koje se mogu pronaći kod nas u trgovinama. S druge strane, imam želju do kraja skupiti Holiday Barbie – u Americi ih gotovo svi imaju, a kod nas su teško dobavljive – napomenula je Marković.

Zanimljivo, osim skupljanjem lutaka, Marković im također i šiva odjeću zbog čega se nada da će se u nadolazećim mjesecima više posvetiti ovom dijelu hobija, odnosno kreirati vlastite kolekcije.

– Nekad niste mogli doći do odjeće za Barbie lutke i onda je meni moja mama šivala danima ono što sam si ja zamislila, a kada sam krenula ići u Zagreb, otkrila sam sajam na Jakuševcu i barbike za svega pet kuna. To je meni bilo nepojmljivo jer su one uvijek bile nedostižne i skupe, no ovo su bile rabljene barbike koje je trebalo urediti zbog čega sam im počela šivati krinoline i svakidašnju odjeću. Sada se trudim malo i poboljšati šivanje i nešto naučiti, pa se nadam da sam na dobrom putu i da će to biti uspješno i zanimljivo – otkrila je.

Kada je pak riječ o Barbie filmu, njega ne smatra dodatnom motivacijom za svoj hobi, no smatra da je izlazak filma odlična prilika da šire mase uoče izložbu i pokažu veći interes.

– Nisam očekivala ništa od filma tako da me pozitivno iznenadio, ali ja bih malo promijenila kraj – do sredine me oduševio, a onda bih kraj malo izmijenila. Barbie je ipak bajka i sve mora biti ružičasto i sretno. To je za mene Barbie – poručila je.

Za kraj našeg razgovora Marković je poslala i simboličnu poruku.

– Želim djeci reći neka ostanu što dulje djeca; neka uživaju i neka se igraju. To čak želim i odraslima – lijepo je vratiti se u djetinjstvo i načas pobjeći od “stvarnog” svijeta – zaključila je.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

zatvori