Ponedjeljak, 29. travnja 2024.

Analizirano stanje nakon poplave, Ljubić: Pred nama je vrijeme u kojem ćemo krenuti sa sanacijom šteta

Analizirano je stanje uzrokovano rekordnim vodostajem rijeke Drave koja je proteklih dana prijetila naseljima.

U prostorijama Županijske uprave održan je sastanak proširenog sastava Stožera civilne zaštite kojem su prisustvovali načelnici i predstavnici svih 10 općina uz rijeku Dravu, predstavnici Hrvatskih voda i žurnih službi te operativnih snaga sustava civilne zaštite.

Načelnik stožera Ratimir Ljubić istaknuo je kako je ono najgore prošlo te da je priroda pokazala svoju silinu.

– Obranili smo se zahvaljujući ogromnim naporima i zajedništvu koje smo iskazali. Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način pomogli, rijetko se viđa ovakvo zajedništvo. U proteklim danima na terenu je bilo oko 5.000 ljudi, a pred nama je vrijeme u kojem ćemo krenuti sa sanacijom šteta te planiranjem kratkoročnih i dugoročnih mjera kojima ćemo poboljšati sustav obrane od poplava – dodao je.

Ispred Hrvatskih voda sudionicima sastanka obratio se direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Milan Rezo koji je svima čestitao na vrhunski odrađenom poslu.

– Uložen je enorman napor da obranimo ovo područje koje je zabilježilo povijesne rekorde u vodostaju Drave i njenom protoku. Sinergijom svih sudionika uspjeli smo zaštititi ljudske živote i spasiti sve ono što smo mogli i što se realno moglo obraniti. Situacija je u nekim trenutcima bila uistinu dramatična, no izbjegli smo teške posljedice – kazao je te istaknuo kako su ovakve situacije pokazatelj toga da su sustavi prevencije važni.

Najavio je i kako će se krenuti u sanaciju sustava obrane te projektiranje i modernizaciju nasipa na dijelovima za koje je utvrđeno da trebaju takve zahvate.

Zvonimir Habijan, zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, predstavio je podatke angažmana vatrogasnih jedinica u vrijeme krize.

– Sudjelovalo je oko 1.800 vatrogasaca iz 74 dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja cijele županije s 486 vozila i tri čamca. U pomoć su stigli i članovi društva iz Krapinsko-zagorske županije te Varaždinske županije na čemu od srca zahvaljujem. Utrošeno je preko 130.000 vreća s pijeskom za zečje nasipe, a potrebno je istaknuti i kako nam je uz pripadnike Hrvatske vojske veliku snagu pružila i lokalna zajednica – rekao je te napomenuo kako je situacija bila daleko ozbiljnija od 2014. godine.

Spomenimo kako su načelnici i predstavnici općina uz zahvalu Stožeru civilne zaštite iznijeli Hrvatskim vodama analizu stanja na svojim područjima te prijedloge za poboljšanje sustava i najavili kako kreću u sanaciju nastalih šteta.

zatvori