Petak, 3. svibnja 2024.

Županijska Turistička zajednica osigurala 205.000 eura, privatnom sektoru dodijeljeno 60.000 eura za razvoj smještajnih kapaciteta

Turistička zajednica Koprivničko-križevčke županije ove je godine dobila potpore u visini od 205.000 eura, a danas su potpisani i ugovori s korisnicima iz privatnog sektora kojemu je dodijeljeno 60.000 eura.

U prostorijama Županijske uprave danas su potpisani ugovori o dodjeli financijske potpore za unapređenje smještajnih kapaciteta na području Koprivničko-križevačke županije za 2023. godinu. Također, potpisani su ugovori o partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Koprivnice i Turističkom zajednicom grada Đurđevca.

Kristina Sočev, pomoćnica direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije, uvodno je kazala kako su im odobrena sredstva za četiri velika projekta.

– Odobrena su sredstva za naše dvije top manifestacije, odnosno za Renesansni festival i Picokijadu. Zadovoljstvo mi je reći kako do sada još nisu bile odobrene tako visoke financijske potpore. Vjerujem kako je to pokazatelj da se u našoj županiji stvarno dobro radi, a spomenula bih i kako smo ove godine, kao i prošle, najveći korisnici fonda – istaknula je.

Dodala je i kako je naša županijska Turistička zajednica jedina koja provodi ovakav projekt u kojem se dodjeljuju potpore privatnom sektoru za razvoj smještajnih kapaciteta.

– Iz godine u godinu broj korisnika i zahtjeva raste pa smo tako prethodne godine imali 20 kandidatura, a ove ih je 29. Na temelju prethodna dva javna poziva otvoreno je 11 novih smještaja, a po završetku ovog projekta iz javnog poziva imat ćemo još devet novih objekta – naglasila je.

Župan Darko Koren kazao je kako se radi o respektabilnim iznosima te dodao kako su i lokalne turističke zajednice dobile 213.000 eura za 20-ak manjih projekata.

– Što se tiče noćenja, možda bi ih bilo i više da se ima gdje noćiti, a zbog toga su i osmišljeni svi ovi alati. Mora se istaknuti kako je taj problem smještajnih kapaciteta kod nas sistemski, a nema niti velikih turističkih tvrtki ili toplica koje bi to mogle riješiti. Kapaciteti koji postoje su u lošem stanju ili nedostatni brojem, no imamo neke naznake da će se situacija u tom smislu promijeniti. Mi se prvenstveno fokusiramo na vas male, iako je svaki smještaj u našim očima velik – rekao je.

Spomenuo je i kako je svrha ove mjere direktna pomoć iznajmljivačima.

– Na ovaj način potičemo bavljenje turističkom djelatnošću za koju smatramo da nije dovoljno razvijena na ovom prostoru. Upravo zato se u tom sektoru može napraviti dobar posao, što zahtjeva ljude koji za to imaju interes, ali i kapital kako privatni, tako i javni – zaključio je župan.

Direktor Turističke zajednice grada Koprivnice Renato Labazan čestitao je svim korisnicima iz privatnog sektora te naglasio da bez njih ne bi mogle funkcionirati niti lokalne turističke zajednice.

– Drago mi je da se privatni sektor širi, bez obzira na to radi li se o gradu Koprivnici ili području županije jer turisti kada dođu ne raspoznaju granice između gradova ili općina. Što se tiče Renesansnog festivala koji je također dobio sredstva, mi smo na to naviknuli i bez toga ne bi mogli funkcionirati – dodao je.

Mario Fuček, direktor Turističke zajednice grada Đurđevca, naglasio je kako bez financijskih sredstava turističke zajednice ne bi mogle funkcionirati jer su i Renesansni festival i Picokijada vrlo izdašni projekti te je svaka pomoć dobrodošla.

– Dok je pomoć ovako izdašna, mi se zaokružujemo i ne moramo posezati u džepove građana, odnosno tražiti od jedinica lokalne samouprave da nas financiraju. Podravina i Prigorje su prekrasna područja i dobro je što svi to uviđamo i koristimo resurse, kako prirodne i kulturne baštine, tako i drugih posebnosti koje županija ima. Vrijeme turizma na kontinentu tek dolazi, mi smo prozračni, bogati resursima i u narednom periodu bit ćemo prepoznati i na turističkoj karti Hrvatske – istaknuo je.

Uime korisnika iz privatnog sektora zahvalio je Zoran Sentišek.

zatvori