Petak, 3. svibnja 2024.

ZELENA POLITIKA Novim LED svjetiljkama zamijenit će se gotovo 6.000 postojećih na području Koprivnice

Idući petak otvarat će se pristigle ponude zainteresiranih izvođača za provođenje projekta zamjene rasvjetnih svjetiljki na području cijele Koprivnice.

Kako doznajemo u Gradskoj upravi, odlučili su prijaviti ovaj projekt radi provođenja zelene politike.

– Naime, zastarjela rasvjeta predstavlja sve veće opterećenje za gradski proračun i to uslijed rasta cijena energenata te nedovoljne iskorištenosti trenutnih svjetiljki prema postojećim standardima. Na svu sreću, trenutno stanje instalacija javne rasvjete je zadovoljavajuće pa je moguće prilagoditi se optici suvremenih rasvjetnih tijela te time postići mnogo bolje osvjetljenje i smanjiti potrošnju električne energije, što je u konačnici i najvažnije – objašnjavaju.

Dodaju da će se ovim projektom obuhvatiti kompletno područje grada te će se zamijeniti sve svjetiljke koje nisu LED tehnologije, a takvih je 5.758.

– Nove LED svjetiljke u sebi nemaju nikakvih sastojaka opasnih teških metala, poput žive i olova, a zadovoljavaju sve standarde Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja. Isto tako, projektom će biti obuhvaćena ugradnja sustava za centralno upravljanje svjetlosnim tokom svjetiljki, nadzor i upravljanje ormarima. Sustavom javne rasvjete moći će se upravljati i putem posebne aplikacije na pametnom telefonu. Aplikacija će također omogućiti upravljanje svakom svjetiljkom zasebno, odrediti njeno prigušenje ovisno o prostoru od 20 do 100 posto – pojašnjavaju.

Novim rasvjetnim sustavom očekuju uštede električne energije do 60 posto.

Spomenimo na kraju da će se projekt financirati putem jedinstvenog kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, a njegova vrijednost je 1,8 milijuna eura.

Ovaj programski sadržaj je nastao u suradnji s Gradom Koprivnica.

zatvori