Subota, 27. travnja 2024.

Završen poziv na dostavu radova za 49. broj Podravskog zbornika

Kao i u proteklom razdoblju, početak srpnja razdoblje je u kojem završava rok predviđen za predaju radova namijenjenih ovogodišnjem broju Podravskog zbornika.

Tijekom proteklih mjeseci u kojima je Poziv bio otvoren pristiglo je dvadesetak tekstova, a iako broj radova varira, konstanta koja se proteže iz godine u godinu njihova je kvaliteta i raznolikost, kao i vjernost pojedinih autora koji svoj doprinos Zborniku daju od samih početaka izlaženja.

I ove godine pristigli su tekstovi koji pokrivaju različita područja od kojih ističemo nezaobilazne radove iz povijesti Podravine. Ove godine aktivni su i arheolozi, a imamo i tekstove iz područja likovnih i dramskih umjetnosti, etnologije, knjižničarstva, razvoja civilnog društva, zaštite kulturne baštine, muzeologije i književnosti i to u rasponu od najstarijih povijesnih razdoblja do suvremenosti.

Nekoliko autora svoje radove posvetilo je obilježavanju važnih obljetnica udruga koje su svojim djelovanjem obilježile i zadužile lokalnu zajednicu. Tu su i nezaobilazne teme o poznatim i zaslužnim osobama, među kojima se ističe Božena Loborec u čiju čast je održan i kolokvij kojim je obilježena dvadeseta obljetnica smrti ove književnice, knjižničarke i prosvjetne djelatnice. Osobito zanimljivi su slikovni prilozi među kojima se ističu fotografije Koprivnice nastale prije četrdeset godina.

Osnovna poveznica tekstova i tema u Zborniku i nadalje je regionalno područje koje ovaj godišnjak pokriva i odnosi se na Podravinu od Ludbrega do Pitomače, a koncepcija usvojena prije desetak godina po kojem je Zbornik podijeljen u nekoliko cjelina zadržana je i u pripremi ovog broja. Prvu cjelinu tako čine članci, opsežniji stručni radovi do 25 kartica teksta popraćenog slikovnim prilozima, druga je namijenjena prilozima – kraćim popularnim radovima koji mogu biti ilustrirani manjim brojem slikovnih priloga, a treću književni prilozi na standardnom ili lokalnom govoru.

Stalne rubrike u Zborniku su i Podravsko nakladništvo koja pruža detaljan bibliografski opis publikacija nastalih u Podravini i o Podravini (monografije, katalozi izložbi, serijske publikacije) te Podravske kronike koje sadrže kraće tekstove o zanimljivim i važnim događanjima tijekom godine dana u Koprivnici i susjednim gradovima i općinama.
Zadatak članova Uredništva ni ove godine nije nimalo lak.

Nakon detaljne analize pristiglih radova, oni moraju odabrati koji od njih će biti uvršteni u 49. broj Podravskog zbornika. Ukoliko uoče potrebu za dopunama i izmjenama, neki će tekstovi biti vraćeni autorima te će o njihovom uvrštavanju biti odlučeno nakon toga. Po donošenju konačne odluke o izgledu i sadržaju novog broja svi autori bit će o tome pravovremeno obaviješteni.

Predstavljanje Zbornika planira se za početak studenog 2023. godine u okviru obilježavanje proslave Dana grada Koprivnice, nakon čega će biti predstavljen i u drugim gradovima i općinama koje za to pokažu interes.

zatvori