Subota, 4. svibnja 2024.

Valerija Vargantolić: Postavili smo solarnu elektranu uz subvenciju Županije, očekujemo velike uštede, a investicija bi se trebala isplatiti za sedam godina

Koprivničko-križevačka županija za postavljanje solarnih panela na krovove obiteljskih kuća u ovoj je godini osigurala 205.000 eura.

Jedna od korisnica ove subvencije je i Valerija Vargantolić iz Koprivnice koja nam je rekla kako je za javni poziv saznala iz medija.

– Moj otac je vodio brigu o tome. Nekoliko je puta otišao u Županijsku upravu gdje su mu rekli kada će natječaj biti objavljen i što je sve potrebno za prijavu. Dvoumili smo se između natječaja Županije i natječaja koji se objavljuje na državnoj razini. Iako država sufinancira 40 posto uloženog, što bi nam bilo isplativije, odlučili smo se za županijski natječaj jer smo ga smatrali sigurnijim – objasnila je.

Napomenula je kako je cjelokupna prijava na natječaj išla elektroničkim putem.

– Dosta se dokumenata trebalo skenirati i prilagati. Cijeli proces prijave nije vremenski previše dugo trajao. Od izvođača radova dobili smo sve potrebne papire za prijavu. Oni su nam to sve poslali e-mailom. Potrebni su bili i neki papiri od Grada Koprivnice. Sve je išlo elektroničkim putem tako da nije bilo stajanja u redovima za šalter. Prikupljanje potrebne dokumentacije i prijava na sam natječaj nije nam oduzela puno vremena – rekla je.

Cjelokupni projekt solarne elektrane za koju su dobili subvenciju iznosi oko 65.000 kuna.

– Od tog iznosa Županija je sufinancirala 20.000 kuna, odnosno 2.660 eura. To je bio maksimalan iznos potpore, a koliko sam vidjela većina korisnika je dobila upravo maksimalan iznos. Ova subvencija puno nam znači jer je to gotovo jedna trećina investicije – objasnila je.

Što se tiče povrata investicije, Vargantolić je naglasila da će se, prema njihovoj računici, uložena sredstva isplatiti nakon sedam do osam godina.

Snimio Valentino Štefanek.

– U kućanstvu živimo na dvije etaže, odnosno roditelji su u prizemlju, a mi smo na katu. Šesteročlana smo obitelj i trošimo mjesečno oko 100 eura struje. Rekli su nam da bi računi za struju nakon puštanja u pogon elektrane trebali na mjesečnoj razini biti od nekih 10-ak do 20-ak eura ovisno o dobu godine. S obzirom na to kako su nam sad računi za struju oko 100 eura mjesečno, ušteda je poprilično velika – objasnila je.

Sama jačina solarne elektrane koju su postavili je oko 6,5 kilovata.

– Moramo paziti, jer ako kućanstvo proizvode previše energije, onda prelazi u kategoriju proizvođača što se drugačije obračunava i nama je neisplativo. Nasreću, postoji mobilna aplikacija koja pokazuje sve, od proizvodnje do potrošnje, a putem nje se mogu prema potrebi i isključiti paneli, što ćemo prema potrebi i učiniti – rekla je.

Sama elektrana nalazi se na garaži u dvorištu, a tamo su ju postavili zbog idealnijeg položaja krova.

– Samo postavljanje trajalo je jedan dan. Izvođači radova su iz Kutine. Došli su ujutro u osam i postavljali su cijeli dan panele sve do 21 sat. Stvarno su bili korektni i sve su napravili po dogovoru. Nisu zavlačili, kako neki znaju, i samo imam riječi hvale – pohvalila je.

Spomenula je kako sama elektrana još uvijek nije u funkciji.

Snimio Valentino Štefanek.

– Elektranu zakonski ne smijemo uključiti. To možemo učiniti tek kada dođu radnici iz Elektre. Elektrana je bila gotova u subotu 15. srpnja, po ugovornom roku piše da bi radnici Elektre trebali doći u roku od 15 dana, međutim, nama je izvođač radova rekao da se to najčešće ne poštuje, odnosno da ljudi čekaju mjesec dana i više – kazala je.

Vargantolić  je istaknula kako su joj rekli da je vijek trajanja panela punog kapaciteta panela od 15 do 20 godina, a nakon toga da će proizvoditi nekih 80 posto kapaciteta.

– Sad još samo čekamo puštanje u pogon elektrane pa da vidimo kada dođu prvi računi za struju, hoće li to stvarno biti tako kao što su procijenili – zaključila je.

Izvor: kckžž.hr

Spomenimo da je Županijska uprava osigurala 205.000 eura za postavljanje solarnih panela na obiteljskim kućama, a korisnici potpore nedavno su potpisali ugovore kojima će smanjiti troškove i biti energetski neovisniji.

S obzirom na to da je interes građana bio velik, Koprivničko-križevačka županija je ove godine povećala sredstva s 90.000 na 205.000 eura. Svrha natječaja je postavljanje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastite potrebe, a sufinanciranje je bilo moguće u vrijednosti od 50 posto projekta. Prosječan iznos subvencije po korisniku iznosi oko 2.660 eura.

Župan Darko Koren istaknuo je kako trenutno u Hrvatskoj ne postoji niti jedna druga Županija koja daje subvencije za ugradnju solarnih panela na obiteljske kuće.

– U našoj županiji sredstva osiguravaju Fond za zaštitu okoliša i Grad Križevci te nitko drugi. Ovo je i za nas u Županijskoj upravi jako važan i povijesan dan. Puno je toga u Hrvatskoj učinjeno u zadnjih godinu dana pa čak i one mjere Vlade Republike Hrvatske koje mi možda i ne cijenimo jer ih ne primjećujemo dovoljno – rekao je.

Dodaje kako je do sada u našoj županiji ostvaren gotovo jedan megavat instalirane snage od solarnih panela na obiteljskim kućama.

– To možda ne zvuči frapantno nekome tko se u to ne razumije, ali oni koji razumiju znaju da je to značajan iskorak i napredak te put k tome da to bude puno više u sljedećim godinama – zaključio je te naglasio kako se nada da će se broj korisnika u idućim godinama značajno povećati i da će biti osigurana dostatna sredstva za sve zahtjeve.

Ovaj programski sadržaj proizveden je u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom.

zatvori